Tipuri de chirurgie pediatrică0 Comments

Publicat in:
Etichete: bolile cardiace, chirurgie ortopedică, tipuri de chirurgie pediatrică

Operaţiile pe cord

Bolile cardiace pot întârzia serios dezvoltarea copilului şi ti reduc şansele de supravieţuire. Una dintre cele mai simple boli este defectul septal atrial (DSA), cunoscut şi ca ostium, sau „o gaura în inimă”, o anomalie ce apare când membrana dintre cele două camere superioare ale inimii nu se închide complet după naştere.

Majoritatea DSA se pot rezolva uşor prin închiderea chirurgicală a spaţiului cu un petec de material protetic sau prin alipirea marginilor. O altă problemă cu rezolvare chirurgicală este dată de funcţionarea incorectă a ventriculului drept, sau de lipsa lui, în cazuri extreme, este necesar transplantul cardiac.

Chirurgia maxilofacială

Chirurgia orală şi maxilofacială este o formă specializată de chirurgie ce se efectuează pe ţesuturile feţei, maxilare şi dinţi. Unii copii se nasc cu buza despicată şi, uneori şi cu palat despicat (palatoschizis).

Pentru corectarea acestor defecte şi asigurarea dezvoltării normale a feţei este necesară intervenţia chirurgicală. Uneori, pentru a corecta palatoschizisul, este nevoie de grefă osoasă.
Unii copii au nevoie de o a doua operaţie pentru a corecta deformările restante ale buzei sau nasului.

Neurochirurgie

Tumorile creierului sunt a doua cauză de cancer, ca frecvenţă, la copii şi aproape întotdeauna necesită intervenţie chirurgicală. Afectează frecvent cerebelul, ducând la pierderea progresivă a stabilităţii în picioare a copilului. Craniul copilului este destul de elastic, aşa încât durerile de cap şi semnele caracteristice de presiune intracra-niană apar relativ lent, ceea ce întârzie diagnosticul.

Epilepsia este o boală a creierului caracterizată prin pierderi bruşte de conştienţă, însoţite de convulsii. Când pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos se poate apela la chirurgie aspectul critic este legat de identificarea părţii de creier responsabilă de crize şi îndepărtarea ei în siguranţă.

Alte afecţiuni ce necesită intervenţii chirurgicale sunt hidrocefalia (lichid în exces în creier), sindromul Chiari (creierul sau coloana vertebrală împing şi deformează baza craniului), traumatisme datorate accidentărilor.

Chirurgie ortopedică

Chirurgii ortopezi sunt specializaţi in corectarea defectelor scheletului osos. O parte din ele sunt congenitale, altele dobândite de-a lungul viaţii. Defectele din naştere includ problemele legate de coloana vertebrală, precum spina bifida, diformităţi ale membrelor, precum piciorul strâmb, sau alte defecte ca degetele supranumerare sau luxa-ţia congenitală de şold.

Copilul necesită supraveghere regulată în timpul perioadei de creştere şi, uneori, şi ca adult. Copiii cu paralizie cerebrală ar putea avea nevoie de susţinerea coloanei vertebrale. Ortopezii se ocupă şi de oasele fracturate, o situaţie frecventă la copii. Unele fracturi pot afecta nucleii osoşi de creştere şi pot apărea probleme în dezvoltarea osoasă, care trebuie urmărită atent.

Chirurgia nasului, gâtului şi urechilor

Chirurgii ORL rezolvă problemele nasului, gâtului şi urechilor, dar există o tendinţă de a se specializa într-un singur domeniu dintre cele trei.

Surditatea la copii este o boală congenitală relativ frecventă. Tehnologia modernă vine în ajutorul acestor cazuri prin implanturi cohleare, dispozitive ce se fixează in urechea internă pentru a permite recepţia sunetelor. Urechile deformate pot fi remodelate cu ajutorul chirurgiei plastice (otoplastie), la fel şi nasurile deformate, prin rinoplastie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tipuri de chirurgie pediatrică

Lasă un răspuns