Sindromul de detresă respiratorie0 Comments

Publicat in:
Etichete: sdr, Sindromul de detresă respiratorie, stresul naşterii, tratamentul SDR

Sindromul de detresă respiratorie sau SDR se manifestă prin scăderea oxigenării însoţită de un efort respirator disproporţionat sau in creştere, produs de un deficit de surfactant la nivel pulmonar. Incidenţa scade pe măsura maturizării si apare mai frecvent în cazul naşterilor prin cezariană şi a bebeluşilor cu mame diabetice.

Surfactantul este o substantă grasă (fosfolipid) produsă de celulele care căptuşesc alveolele pulmonare, începând cu săptămâna a 26-a de viaţă intrauterină. Aceasta substanţă căptuşeşte alveolele pulmonare şi previne colabarea lor în timpul respiraţiei. Efectul este similar cu al detergentului care formează baloane perfect sferice.
Atunci când se anticipează o naştere prematură, producerea surfactantului poate fi stimulată prin administrarea de corticosteroizi mamei: producerea şi eliberarea lor este stimulată ca răspuns al bebeluşului la stresul naşterii. Dacă nou-născutul are o cantitate de surfactant la limită şi se luptă să respire, acesta se va consuma rapid şi astfel se va instala o insuficienţă ventilatorie progresivă. Din fericire, in momentul de faţă surfactantul se găseşte pe piaţă şi el poate fi introdus direct în căile respiratorii.

Tratamentul SDR implică o buna îngrijire neonatala generală care să prevină hipotermia, acidoza, hipoglicemia şi hipoxia; toate acestea vor reduce atât incidenţa cât şi gravitatea SDR. Astfel, în condiţiile menţinerii in parametri a celorlalte funcţii, producerea de surfactant va fi suficientă pentru acoperirea necesarului.

Asistarea respiratorie poate include administrarea printr-o canula intranazală, a unui amestec de aer şi oxigen sub presiune. Aceasta manevră previne colabarea în timpul expiraţiei a căilor respiratorii şi a alveolelor pulmonare. Ventilaţia artificială printr-un tub endotrahcal introdus printr-un tub introdus prin nas sau gură permite inflarea plămânilor.

Plămânii unul pacient cu SDR au adesea un aspoct radiologie „înceţoşat”. Inima are un contur greu de distins faţă de plămân pentru că plămânul este slab aerat şl relativ opac.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sindromul de detresă respiratorie

Lasă un răspuns