Muschii involuntari0 Comments

Publicat in:


Corpul conţine două tipuri de muşchi involuntari (muşchi care nu sunt controlaţi conştient de creier). Muşchii netezi pot da claritate privirii şi pot împinge alimentele prin tractul digestiv; muşchiul cardiac face ca inima să bată.

Muşchii netezi şi muşchiul cardiac sunt deopotrivă capabili de contracţii involuntare, fără control conştient. Ei sunt controlaţi prin impulsuri nervoase de la sistemul nervos autonom (vegetativ).

Muşchii netezi se găsesc în multe părţi ale corpului, în special în intestin, dar şi în plămâni, vezica urinară şi organele sexuale. Constă din celule în formă de fus, a căror lungime medie este sub un milimetru.

ARANJAMENTUL CELULAR

Celulele sunt conice la ambele capete, au un singur nucleu şi sunt aranjate în mănunchiuri ţinute laolaltă de o substanţă ce acţionează ca un ciment. Aceste mănunchiuri sunt grupate la rândul lor în mănunchiuri mai mari sau benzi aplatizate, ţinute laolaltă de ţesut de legătură.

Aranjamentul celular este mult mai lejer decât cel regulat din muşchii striaţi, dar contracţia musculaturii netede este dată tot de mişcarea filamentelor, care se găsesc în pereţii celulelor.

Contracţia musculaturii netede este mai lentă decât cea a muşchilor striaţi, iar contracţia nu are loc neapărat în tot muşchiul.
O activitate tipică pentru musculatura netedă este cea din intestine, unde se contractă o banda musculara pe o anumită lungime, apoi se relaxează, în timp ce altă parte se contractă, produc astfel valuri de contracţii  de-a lungul muşchiului si numite unde peristaltice. Acestea permit bolului alimentar să treaca prin tubul digestiv.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Muschii involuntari

Lasă un răspuns