Clasificarea gastritelor, cauze, simptome, tratament si profilaxieUn comentariu

Publicat in:
Etichete: cauzele gastritei, complicatii ale gastritei, gastrita cauze, prevenire gastrita, sfaturi gastrita, simptome gastrita, tratament gastrita

Gastrita

Gastrita

Gastrita – Clasificare

Gastritele acute pot fi clasificate in:

– gastrita acuta simpla;
– gastrita acuta coroziva si
– gastrita acuta alergica.

In cazul indepartarii cauzelor si administrarii unui tratament adecvat, evolutia gastritei acute poate fi de scurta durata, cu tendinta rapida spre vindecare. Daca nu este tratata corespunzator, gastrita acuta se poate croniciza sau poate evolua cu complicatii severe.

Gastrita cronica are, de obicei, o evolutie progresiva, putand duce, in timp, la atrofia mucoasei gastrice. Gastrita cronica este caracterizata de simptome dispeptice la nivelul abdomenului superior, simptome de lunga durata, cu o sensibilitate dureroasa epigastrica moderata.

Gastrita cronica – posibile cauze

Cauzele gastritei cronice sunt:

  1. infectia cu Helicobacter Pylori;
  2. refluxul biliar;
  3. utilizarea pe termen lung a medicamentelor de tip AINS;
  4. boli autoimune (ex: boala Biermer).

Gastrita cronica – Simptome

Semnele clinice ale gastritei cronice sunt:

  • senzatii de presiune in epigastru;
  • senzatii de arsura in epigastru;
  • dureri surde permanente in epigastru, cu intensitate variabila si initial fara ritmicitate, dureri care pot iradia dorsal, fiind influentate de schimbarea de pozitie sau de miscari. Totodata, aceste dureri apar postprandial (dupa masa), mai ales daca s-au consumat alimente condimentate, acide, mai greu digerabile, alcool;
  • balonare;
  • satietate;
  • varsaturi postprandiale.

De multe ori insa, gastrita cronica nu se manifesta, fiind descoperita intamplator. Doua treimi din populatia globului prezinta semne de gastrita cronica, insa nici jumatate nu este diagnosticata cu aceasta boala.Trebuie luat insa in considerare faptul ca o gastrita cronica neglijata poate fi urmata de displazie epiteliala, cu posibila dezvoltarea ulterioara a unui adenocarcinom. Pentru aceasta, se recomanda efectuarea precoce a unor endoscopii si examinari histologice seriate.

Examenul radiologic poate sublinia pliuri de mucoasa ingrosata. Investigatia endoscopica cu biopsie va stabili diagnosticul de certitudine. Diagnosticul diferential se face cu alte afectiuni cronice ale abdomenului superior (ulcerul peptic, hernia diafragmica, esofagita,pancreatita cronica).

Gastrita – Complicatiile gastritei

Complicatii gastrita – hemoragia mucoasei gastrice. Manifestarile clinice ale acesteia sunt diferite in functie de cantitatea sangelui pierdut – de la usoara anemie, la scaune cu sange (melena) si soc hemoragic.

Aceasta complicatie se manifesta printr-o senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, numita pirozis, dar poate evolua si fara simptome.

Cauze hemoragie mucoasa gastrica:

– consumul de alcool,
– abuzul de anumite medicamente (spre exemplu aspirina, analgeticele, AINS – antiinflamatoarele nesteroidiene, dar si cele steroidiene, pot genera iritatii ale mucoasei gastrice pina la gastrita si uneori complicatii ale acesteia chiar administrate in doze uzuale la cei sensibili),
– abuzul de cafea,
– consumul alimentelor prea reci sau prea fierbinti,
– infectia cu Helicobacter Pylori,
– ingurgitarea unor substante caustice,
– anumite boli infectioase,
– stresul, etc.

La pacientii cu aceasta afectiune se pot constata prin mijloace specifice de investigatie (radiologie si endoscopie), anumite semne de alterare a mucoasei gastrice, precum si semne functionale legate de secretia de acid clorhidric.

Tratament gastrita

Tratamentul gastritei acute se va face in functie de etiologia sa.

In cazul unei gastrite acute hiperacide vor fi utilizate pentru tratament medicamente din clasele:

– antiacide (amestecuri de substante alcaline cu rol in neutralizarea secretiei acide);
– antisecretorii (substante ce au rolul de a inhiba secretia acida actionind asupra receptorilor histaminici – ranitidina, famotidina, etc.- si asupra pompelor de protoni – omeprazolul);
– pansamente gastrice (medicamente ce au rolul de a forma la nivelul mucoasei gastrice un film protector ce va ajuta la refacerea acesteia).

Daca se va evidentia existenta germenului Helicobacter pilory in mucoasa gastrica, se asociaza un tratament antibiotic (amoxicilina asociata cu metronidazol).

Totodata, este necesar sa se impuna un regim igienodietetic adecvat, cu eliminarea factorilor iritanti gastrici (alcoolul, tutunul, condimentele, etc.).

Profilaxie gastrita sau Prevenirea gastritelor

Pentru prevenirea gastritei, exista cateva principii de alimentatie ce pot fi aplicate si adaptate necesitatilor fiecaruia:

  • eliminarea zaharului;
  • eliminarea alimentelor cu aditivi sintetici (numarul mare de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura si de alimentele imbogatite cu „E”-uri, intrucat ele pot afecta digestia, favorizand dezvoltarea Helicobacter Pylori in stomac, sensibilizand in timp, intreg sistemul digestiv si producand perturbari digestive in lant).
  • renuntarea la consumul de alcool – indiferent de provenienta sau de tarie;
  • renuntarea la tutun;
  • renuntarea la exacerbari ale gustului dulce, picant, acru sau amar (stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice).
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Clasificarea gastritelor, cauze, simptome, tratament si profilaxie

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns