Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

mai 29, 2012

Gastrita si Boala Biermer

Publicat pe 29 mai 2012 at 7:49pm
Gastrita si Boala Biermer

Boala Biermer este intalnita mai frecvent la femei decit la barbati. Are o incindenta crescuta la varste cuprinse intre 40 si 55 de ani.

Boala Biermer se manifesta ca o anemie severa, macrocitara, neregenerativa. Totodata, se poate manifesta de asemenea printr-o macrocitoza izolata. Aceasta afectiune se datoreaza unei atrofii a mucoasei gastrice fundice, evidentiata de endoscopie cu biopsii. Atrofia glandelor fundice priveaza organismul de secretia normala a celulelor parietale, ceea ce duce la o lipsa de absorbtie a vitaminei B12 (se confirma prin testul Schilling). Lipsa vitaminei B12 ca factor antianemic, va genera tulburari grave la nivelul tuturor tesuturile organismului.

Boala debuteaza cu tulburari digestive. Acestea pot preceda…

Ingrijirile primare

Publicat pe 29 mai 2012 at 9:45am

Stiati ca? – Serviciile medicale cuprinse sub denumirea de îngrijiri primare sunt acele servicii care sunt accesibile publicului larg în mod direct.

Acestea includ, în general, serviciile medicilor de familie, o parte din serviciile stomatologilor, asistentelor medicale, putând cuprinde şi alte servicii, de la ţară la ţară.

Ingrijirile primare de sănătate sunt îngrijiri sanitare esenţiale, făcute să fie accesibile tuturor membrilor comunităţii. Această accesibilitate le deosebeşte de serviciile secundare şi terţiare.

■ Serviciile secundare de sănătate – acestea sunt furnizate de acei specialişti, la care trimiterea se face de către medicul de familie; ■ Serviciile terţiare de sănătate – acestea sunt servicii medicale înalt specializate,…