Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

mai 23, 2012

Intoxicatiile cu ciuperci

Publicat pe 23 mai 2012 at 8:25pm

Ciupercile toxice sunt specii cu un conţinut ridicat de toxine, care pot produce intoxicaţii cu mod de manifestare foarte variat: de la iritatiile mucoaselor gastrointestinale pânâ la distrugerea parţiala sau totala a ţesuturilor organelor afectate, uneori pot cauza chiar moartea. Gravitatea intoxicaţiilor depinde, în principal, de următorii factori: -natura, respectiv structura chimica a toxi¬nelor şi gradul lor de toxicitate; -starea de sânâtate a persoanei intoxicate, -rezistenţa naturala a organismului, -receptivitatea unor ţesuturi şi organe fata de anumite toxine. Din grupa intoxicaţiilor cu perioadă scurta de latenţa fac parte: Sindromul resinoidian (gastrointestinal) Speciile de ciuperci otrâvitoare ce produc acest tip de sindrom sunt: Agaricus xanthoderrnus, Enfoloma lividum (ciuperca…

Masuri de protectie fata de muscatura de capusa

Publicat pe 23 mai 2012 at 5:53pm

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o spirocheta numita Borrelia burgdorferi, care se transmite prin muscatura de capusa. Ciclul de viata al capusei presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva, in cea de nimfa si apoi de adult. Femela adult depune oua care se transforma in larve si ciclul se reia.

Unde trebuie sa va feriti de capuse

Arealul preferat de capuse este reprezentat de parcuri, zone cu tufisuri, arbusti, dar si zone impadurite. De asemenea, climatul ideal este reprezentat de cresterile brusce de temperatura care urmeaza unor perioade ploioase. Muscatura de capusa nu este intotdeauna extrem de periculoasa.

Nu toate capusele…

Pericardita – Diagnostic

Publicat pe 23 mai 2012 at 9:16am

In cazul în care se suspicionează existenţa unei pericardite, diagnosticul poate fi precizat prin diferite metode: Semnul caracteristic al pericarditei acute este „frecătura pericardică”, un sunet specific ce se aude cu ajutorul stetoscopului, la mişcările pericardului inflamat. ■    0 electrocardiogramă (ECG), care reprezintă înregistrarea activităţii electrice de la nivelul inimii, poate să arate anumite modificări ■    0 radiografie toracică, eventual urmată de o ecocardiografie. în cazul ecocardiografiei diagnosticul se pune prin vizualizarea cu ajutorul ultrasunetelor a structurilor şi mişcărilor inimii. în acest caz investigaţia urmăreşte evaluarea grosimii pericardului şi evidenţierea unei cantităţi excesive de lichid în jurul inimii ■    în plus, testele sanguine pot fi efectuate pentru a evidenţia o eventuală boală autoimună.

La…