Interpretarea imaginilor radiologice in HSG0 Comments

Publicat in:
Etichete: histerosalpingografie, HSG, imagini HSG, imagini radiologice, interpretarea HSG, interpretarea imaginilor HSG

HSG

HSG

Elementele principale in examinarea radiologica a HSG, precum si cavitatea uterina si trompele sunt analizate in cadrul articolului de mai jos pentru a contura interpretarea imaginilor radiologice in cazul acestei examinari.

HSG – Interpretarea imaginilor radiologice

Pe radiografii (histerosalpingografie – HSG) se obtin trei elemente principale:

1. Relieful osos: sacrul, articulatiile sacro – iliace (uneori se constata prezenta unei osteoze iliace condensate), ramurile ischio – pubiene, articulatiile coxo – femurale.

2. Prezenta unor eventuale calcificari la nivelul micului bazin: ganglioni calcificati, calcificari ale unor leziuni uterosalpingiene.

3. Imaginea radiologica normala a cavitatii uterine si a trompelor.

Cavitatea uterina apare ca o opacitate de forma aproximativa a unui triunghi isoscel, situata pe linie mediana, cu baza in sus si varful in jos, cu contururi nete, regulate. Forma cavitatii uterine, desi in linii mari ramane triunghiulara, se poate usor modifica in raport cu faza ciclului menstrual, astfel incat poate capata o forma usor globuloasa daca HSG s-a executat in a doua faza a ciclului, adica in faza progesteronica. Conturul cavitatii uterine, care este de obicei regulat, net, devine ondulat, usor neregulat, daca examenul radiologic s-a executat premenstrual.

Din punct de vedere anatomo – radiologic, cavitatea uterina prezinta coarnele uterine si istmul uterin, ambele variind ca forma
si dimensiuni, in raport cu faza ciclului menstrual. Intre cornul uterin si trompa se observa sfincterul utero – tubar, care apare radiologic ca o incizura.

Trompele apar radiologic ca doua opacitati liniare, fine, sinuoase, omogene, usor dilatate la extremitatea libera, situate de o parte si de alta a cavitatii uterine, pornind de la coarnele uterine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Interpretarea imaginilor radiologice in HSG

Lasă un răspuns