Febra tifoida0 Comments

Publicat in:
Etichete: dureri abdominale, dureri musculare, febra, Febra tifoida, hipotensiune

Febra tifoida este o infecţie ce se transmite prin apă şi alimente, cauzată de un bacil Gramnegativ, numit Satmonelta typhi. Există aproximativ 2 000 de tipuri de Sal-monella, majoritatea afectând atât oamenii cât şi animalele. Totuşi, în cazul S. typhi, omul reprezintă singura gazdă şi singurul purtător.
Febra tifoidă are o perioadă de incubaţie de una până la două săptămâni. Odată ce bacteria este ingerată, ea se multiplică la nivelul intestinului şi apoi se împrăştie pe calea sistemului limfatic, în fuxul sanguin. Infecţia se răspândeşte apoi către splină, vezica biliară, ficat şi măduva osoasă, unde bacteria continuă să se înmulţească. Această diseminare a focarelor este asociată cu debutul simptomatologiei.

SIMPTOMATOLOGIA FEBREI TIFOIDE
Simptomele includ:
Febră ridicată persistentă;
Cefalee şi stare de rău generalizat;
Dureri abdominale;
O erupţie rozacee caracteristică, pe abdomen şi piept;
Dureri musculare difuze; Diaree este un simptom puţin frecvent);

COMPLICAŢII

Dacă instituirea tratamentului este întârziată, infecţia se poate răspândi mai departe, în corp. Pot fi afectate multe organe, inclusiv inima, creierul şi rinichii, ceea ce are următoarele consecinţe:
■    Colaps circulator şi hipotensiune (scăderea tensiunii arteriale);
Zone de ischemie (irigare deficitară cu sânge) a unorzone de intestin, ceea ce poate provoca perforaţii intestinale fatale;
■    Sângerări rectale;
Ascită (colectarea de lichid în cavitatea abdominală);
Efuziuni pleurale (apariţia de lichid între cele două membrane pleurale);
■    Meningită; Artrită septică;
Intensificarea simptomatologiei neuropsihice.
Simptomele febrei tifoide includ durere abdominală şi febră ridicată, în ciuda infecţiei bacteriene de la nivelul intestinului, diaree este neobişnuită.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Febra tifoida

Lasă un răspuns