Tehnici de investigaţie în neurochirurgie0 Comments

Publicat in:
Etichete: ict, rezonantă magnetică, RMN, tehnici de investigaţie în neurochirurgie

La fel ca şi în orice altă ramură a medicinii, primul pas este o anamneză în detaliu, care să prezinte istoricul bolii, cum s-au dezvoltat simptomele, urmată de o examinare fizică atentă. In completare la aceste elemente de baza, progresele actuale în imagistica medicală au revoluţionat neurochirurgia.

Tomografia axială computerizată (ICT)

Un scanner special foloseşte raze X şi un computer programat să arate imagini în secţiune prin creier sau măduvă la diferite niveluri.

Anomaliile, cum ar fi sângerările sau tumorile pot fi detectate uşor.

Se pot vizualiza clar şi oasele craniului şi al coloanei.

Scanerele moderne produc imagini rapid, astfel încât CT este folosit pentru a evalua bolnavii cu afecţiuni neurochirurgicale acute.

Imaginile prin rezonantă magnetică (RMN)

Această metodă relativ modernă foloseşte o combinaţie între un câmp magnetic puternic şi undele radio, în loc de raze X, pentru a produce imagini în detaliu, de calitate foarte bună. ale creierului şi măduvei spinării. Multe elemente, care nu se văd pe CT apar clar pe RMN, care a devenit .standardul de aur” al imagisticii în neurologie.

Timpii de scanare sunt însă mai mari decât la CT. Acesta, alături de alte aspecte tehnice, limitează folosirea examenului la majoritatea pacienţilor în stare acută, deşi dezvoltarea tehnicilor moderne începe să schimbe acest fapt.

Angiografia

Angiografia este o metodă de studiu al vaselor de sânge din creier şi măduva spinării, folosind razele X şi injecţiile cu substanţă de contrast (o substanţă ce permite vaselor să fie evidentiate clar).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tehnici de investigaţie în neurochirurgie

Lasă un răspuns