Talasemia0 Comments

Publicat in:
Etichete: anemie, hematii, hemoglobina, malaria, talasemia

Talasemia este o boală ereditară ce afectează sângele, care are două forme principale, în timp ce alfa-talasemia este cauzată de deleţia unei gene, beta-talasemia apare atunci când gena suferă mutaţii.

Talasemie este denumirea generică pentru un grup de boli de sânge caracterizate de absenţa sau scăderea producţiei de hemoglobina normală. Hemoglobina , un pigment roşu ce se găseşte în hematii (numite şi eritrocite sau celulele serie roşii) – transportă oxigenul prin corp.

TIPURI
Hemoglobina este formată din patru lanţuri proteice – două de tip alfa şi două de tip beta. In talasemie – care este de două tipuri, alfa şi beta-talasemie – se produce, datorită unui defect genetic, o cantitate insuficientă de lanţuri alfa şi beta. Rezultatul este o producţie anormală de hemoglobină, care, la rândul ei, duce la formarea unor hematii anormale.

LEGĂTURA CU MALARIA
Cuvântul talasemie este derivat din cuvântul grecesc mare (thalassa) şi termenul medical pentru o cantitate scăzută de hematii (anemia).

Cunoscută şi sub numele de anemie mediteraneană, boala apare în zone geografice unde malaria, cauzată de Plasmodium falciparum, este o afecţiune răspândită. Se consideră că talasemia conferă rezistenţă împotriva malariei provocate de Plasmodium falciparum, aceasta ar fi explicaţia numărului mare de purtători de talasemie din aceste regiuni geografice.

DISTRIBUŢIE

Alfa-talasemia este concentrată în Asia de Sud-Est, Malaysia şi sudul Chinei. Beta-talasemia este răspândită în principal în zonele din jurul Mării Mediterane şi ale Asiei de Sud-Est.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Talasemia

Lasă un răspuns