Mugurii Gustativi0 Comments

Publicat in:
Etichete: gust, mugurii gustativi, papile gustative

Avem aproximativ 10.000 de muguri gustativi, localizaţi în special la suprafaţa limbii şi în ţesuturile moi ale cavităţii bucale. Sensibilitatea şi distribuţia lor arată că putem distinge între aromele alimentare pe care să le savurăm şi cele pe care să le evităm.

Mugurii gustativi – SIMT CHIMIC

Gustul este, ca şi mirosul, un simţ chimic. Se bazează pe legarea substanţelor chimice din alimente de receptorii localizaţi în celule specifice şi anume mugurii gustativi. care transmit apoi informaţiile pe calea nervilor până la creier. pentru a putea fi interpretate ca „gusturi”.

Limba este desigur, organul principal al gustului, de vreme ce toate alimentele ingerate trebuie să treacă prin cavitatea bucală. Suprafaţa superioară a limbii este acoperită de numeroase proeminenţe mici, numite papile, iar majoritatea mugurilor gustativi sunt grupaţi in jurul acestor structuri. Se mai găsesc însă câţiva şi în zonele învecinate cum ar fi faringele, palatul moale şi epiglota.

Mugurii gustativi – PAPILELE GUSTATIVE

Există trei tipuri principale de papile (în sens literal, termenul papilă înseamnă protuberanţă în formă de mamelon). In ordinea crescătoare a mărimii, acestea pot fi: filiforme Iconice), fungiforme (în formă de ciupercă) şi circumvalate (rotunde). La om, majoritatea mugurilor gustativi aparţin ultimelor două tipuri. Papilele fungiforme sunt distribuite pe toată suprafaţa limbii, în număr mai mare pe marginile şi pe vârful acesteia. Papilele circumvalate sunt cele mai mari -sunt între 7 şi 12 spre baza limbii, dispuse în formă de .V” întors. Mugurii gustativi se găsesc pe laturile papilelor circumvalate şi pe suprafaţa superioara a papilelor fungiforme.

Mugurii gustativi -STRUCTURA CELULARĂ

Fiecare mugur gustativ este format din 40 până la 100 de celule epiteliale, care formează epiteliul, adică stratul care acoperă întreaga suprafaţă externă a corpului şi a structurilor sale cavitare. In mugurii gustativi se găsesc trei tipuri de astfel de celule: de susţinere, receptoare şi celule bazale. Celulele de susţinere formează cea mai mare parte a mugurului gustativ şi separă celulele receptoare una de cealaltă. Celulele mugurilor gustativi sunt înnoite în permanenţă – durata medie de viaţă a acestora fiind de circa 10 zile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Mugurii Gustativi

Lasă un răspuns