Investigarea tractului urinar0 Comments

Publicat in:
Etichete: ecografie, insuficienta renala, investigarea tractului urinar, tractul urinar

Investigarea tractului urinar poate arăta prezenţa unei obstrucţii datorată unei tumori sau unui calcul. Imagistica intervenţionistă asigură o metodă de îndepărtare a calculilor renali voluminoşi.

Tractul urinar este format de rinichi, vezica urinară si uretere. Rinichii sunt situaţi pe peretele abdominal posterior, sub diafragm şi din fiecare bazinet renal (zona de colectare a urinei) porneşte câte un ureter (un tub). Pentru investigarea anomaliilor tractului urinar există tehnici variate, incluzând radiografia simplă, urografia intravenoasă (UIV), ecografia şi tomografia computerizată (CT).

INVESTIGAREA TRACTULUI URINAR

Medicii desfăşoară investigaţii ale tractului urinar în următoarele situaţii:

■             Infecţii recurente al tractului urinar – deseori datorate unor anomalii;

■             Mărirea de volum a rinichilor la făt – aceasta va fi depistată printr-o ecografie prenatală;

■             Prezenţa sângelui în urină – care poate fi datorată tumorilor, infecţiilor sau calculilor renali;

■             Insuficienţa renală – atunci când ambii rinichi nu funcţionează;

■             Obstrucţii în interiorul tractului urinar, datorate tumorilor, afectării valvelor, stricturilor (îngustărilor) ureterei sau calculilor renali. Obstrucţia totală împiedică scurgerea urinei şi uneori determină acumularea urinei la nivelul rinichiului afectat (hidronefroză).

IMAGISTICA INTERVENTIONISTA

Pentru eliminarea unei obstrucţii sau îndepărtarea unui calcul renal sunt disponibile mai multe variante de tratament, inclusiv prin imagistică intervenţionistă. Această tehnică se foloseşte pentru vizualizarea scurgerii urinei din rinichi şi pentru a efectua proceduri minim invazive, în timp real, folosind imagistica.

Radiografia simpiă a abdomenului poate să se execute în căutarea de zone calcifícate în interiorul tractului urinar. Dacă acestea sunt prezente, ele pot indica prezenţa unui calcul.

Pe parcursul urografiei intravenoase, se injectează o substanţă de contrast în fluxul sanguin. Se efectuează apoi o serie de radiografii, care urmăresc prezenţa substanţei de contrast în tractul urinar, pe măsură ce aceasta este excretată.

Ecografia

Radiografiile simple ale rinichiului vor arăta conturu lgeneral al rinichiului şi prezenţa oricăror calcificări în interiorul tractului urinar. Ele reprezintă, de obicei, o investigaţie preliminară, în funcţie de care se mai efectuează:

■             Ecografia – aceasta este indicată pentru aprecierea structurii rinichiului şi a vezicii urinare, dar nu vizualizează ureterele. Ea este capabilă să distingă între structurile solide şi formaţiunile chistice;

■             Examenele CT – acestea asigură o informaţie legată de structura rinichiului şi sunt utile în depistarea calculilor, inclusiv a celor care nu conţin calciu;

■             Studii dinamice – acestea folosesc substanţe trasoare radioactive, pentru a evalua funcţia renală şi a localiza obstrucţiile;

■             Urografia – aceasta implică vizualizarea rinichilor şi a ureterelor folosind o substanţă de contrast (care apare opacă la radiografie) ce este injectată direct în structura care trebuie investigată.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Investigarea tractului urinar

Lasă un răspuns