Instrumentar histeroscopia panoramicaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: histeroscoape, histeroscoape flexibile, histeroscoape rigide, histeroscopia, histeroscopia panoramica, histeroscopie

Instrumentar histeroscopia panoramica

Histeroscopia – serviciul de histeroscopie trebuie sa fie dotat cu:

  • masa ginecologica (reglabila hidraulic) pentru a asigura confortul bolnavei, cat si al ginecologului;
  • insuflator histeroscopic pentru CO2 si tubulatura specifica (histeroflator). Este interzisa folosirea insuflatorului laparoscopic, intrucat este extrem de periculos, ducand la complicatii fatale; se va utiliza numai insuflatorul specific histeroscopic. Debitul CO2 se va limita la maxim 100 ml/min (debitul de 30 – 50 ml/min este suficient in majoritatea cazurilor). Presiunea si debitul vor fi selectate inaintea interventiei. De asemenea, intreg sistemul mai include tubulatura pentru conexiunea cu histeroscopul si recipientul cu CO2, care vor fi schimbate inaintea fiecarei interventii.
  • pompa (OVABLOC) pentru Hyskon – este o pompa mecanica ce poate fi folosita cu seringa de 50 ml;
  • pompa (HISTEROMAT) pentru controlul electronic al distensiei uterine si al circulatiei lichidelor (LVm);
  • modulul Uteroflow, ce foloseste metoda tensiometrului;
  • lichidele si tubulatura de plastic, care face racordul cu robinetele histeroscopului;
  • vas colector gradat pentru lichidul de distensie ce se scurge din vagin, cat si pentru cel evacuat din uter, prin tubul adaptat la robinetul de evacuare (in special pentru LVm). Cantitatea de lichid evacuat, cat si cantitatea de lichid instilat in cavitatea uterina (prinintermediul robinetului de intrare), trebuie permanenet masurate, diferenta reprezentand cantitatea de lichid intravazat;
  • sursa de lumina si cablul de lumina:- in cazul folosirii videocamerei este necesara o sursa de lumina mai puternica (cu xenon de 300 W);- cand nu este folosita camera, este suficienta o sursa de lumina de 150 W (cu halogen);
  • videocamera si monitorul – pot oferi bolnavei posibilitatea de a urmari interventia, distragandu-i atentia de la procedura si facilitand discutiile cu privire la posibilitatea de tratament endochirurgical.
  • histeroscoape – fexibile (pevazute numai cu sistem cu flux unic) sau rigide (prevazute fie cu sistem cu flux unic, fie cu flux continuu).

Histeroscoapele rigide

Histeroscoape flexibile

Histeroscopia – Histeroscoapele rigide

– cu flux unic

Cel mai frecvent utilizat este cel ce foloseste telescopul de 4mm, 30o si teaca de 5mm. Cand dilatatia canalului cervical este dificila, este de preferat histeroscopul cu telescop de 3 mm, 30o si teaca de 4mm, dar campul de vizionare si luminozitatea sunt reduse (este folosit mai ales in ambulator).

Histeroscoapele cu flux unic nu mai sunt intrebuintate decat rar, in scop diagnostic, si utilizeaza ca mediu de distensie CO2.

Histeroscoape rigide

Histeroscoape rigide

– cu flux continuu

Au inlocuit rapid histeroscoapele cu flux unic, atat datorita performantelor incomparabil mai bune pentru toate mediile de distensie, cat si faptului ca ofera posibilitatea efectuarii in bune conditii a unor proceduri minore.

Cel mai utilizat histeroscop diagnostic cu flux continuu este cel ce foloseste telescopul de 4mm, 30o, teaca de 5,5mm si canalul de lucru de 3Fr pentru cateter; este intrebuintat numai in scop pur diagnostic.

Tot in scop diagnostic, dar cand se intrevede posibilitatea efectuarii in continuare a unor mici interventii chirurgicale (pentru biopsii, polipi mici, aderente de gr. 1) se folosesc histeroscoape cu teci de 7mm sau 8mm care sunt prevazute cu canal operator:

tip rampa pentru instrumente de 5Fr si respectiv, 7Fr, semiflexibile (pense de biopsie, foarfeci, pense apucatoare) sau flexibile (pense de biopsie, foarfeci, electrozi de inalta frecventa butonat ori in forma de ac sau fibre laser Nd:YAG de 600 microni);

tip Albarann, numai pentru instrumente flexibile, inclusiv laser.

Cand dilatatia canalului cervical este dificila, este de preferat histeroscopul cu telescop de 3mm, 30o si teaca cu flux continuu de 5,5 sau 6,5mm, cu canal operator de 5 si, respectiv 7Fr, utilizat atat in scop diagnostic, cat si pentru mici interventii.

Histeroscopia – Histeroscoape flexibile

Histeroscoape flexibile

Histeroscoape flexibile

Histeroscopul flexibil fibrooptic (fibroscop) are telescop de:

– 3,5mm – pentru diagnostic pur (fara canal operator);

– 5mm – pentru mici interventii (avand canal operator de 6Fr, ce foloseste numai instrumente flexibile si laser.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Instrumentar histeroscopia panoramica

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns