Histerosalpingografie – executarea HSG0 Comments

Publicat in:
Etichete: cum se face histerosalpingografia, cum se face o histerosalpingografie, histerosalpingografia, histerosalpingografie

Histerosalpingografie sau Executarea examenului HSG

Histerosalpingografie – In cazul efectuarii histerosalpingografiei, injectarea substantei de contrast se face cu ajutorul aparatului tip Schultze. Aparatul, bine sterilizat, se umple cu substanta de contrast, se verifica permeabilitatea celor 4 orificii din varful canulei si, cu aceasta ocazie, se elimina aerul sau apa din ineriorul canulei, care ar putea furniza imagini lacunare false.

Atunci cand se realizeaza o histerosalpingografie, bolnava sau pacienta este asezata pe o aleza sterila, in pozitie ginecologica, pe stativul radiologic la care s-au adaptat doua suporturi pentru sustinerea membrelor inferioare.

HSG

HSG

In histerosalpingografie, se dezinfecteaza cu alcool sau tinctura de iod regiunea externa a organelor genitale.

Se evidentiaza colul uterin cu valvele sau speculum si se dezinfecteaza din nou local, apoi se prinde colul uterin, cu pensa, asezata in sens orizontal, deasupra orificiului extren al colului sau dedesubt, in functie de orientarea uterului.

Se face histerometria pentru a se asigura directia cervico – istmica, precum si permeabilitatea orificiului intern al colului.

Se ataseaza aparatul Schultze si se fixeaza de pensa tirbal. Se scot valvele sau speculum.

Se plaseaza bolnava sub ecranul radioscopic, prin alunecarea inceata, se centreaza regiunea de examinat si se face o radiografie “pe gol”. Apoi, se incepe injectarea lenta (pentru a se evita spasmele) a substantei de contrast in cavitatea uterina, sub control radioscopic.

Se va tine seama, in tot timpul examenului, de senzatiile bolnavei, de durerile mari insotite de tulburari neurovegetative (greata, stare de colaps), care indica oprirea imediata a injectarii substantei de contrast.

In executarea radiografiilor se pot folosi doua metode:

metoda cu clisee separate si

metoda cu radiografii in serie (necesita un dispozitiv special).

Ambele metode trebuie precedate de o radiografie simpla, “pe gol”, inainte de incepe injectarea substantei de contrast. In cazul primei metode, se asteapta umplerea cavitatii uterine si, eventual, opacifierea unei trompe si se face un cliseu. A doua rediografie se face dupa o nou injectare, umpland, sub tensiune, cavitatea uterina si, eventual, trompele pe toata lungimea lor. In acest moment, este indicat sa se faca si tractiunea pe col, pentru a evidentia mai bine, cavitatea uterina si trompele. A reia radiografie se face “in evacuare”, dupa ce s-a scos aparatul si s-a asteptat un timp scurt.

Dupa terminarea examenului HSG (histerosalpingografie), se scot aparatul si pensa, se sterge vaginul cu o compresa sterila si se pune un tampon de vata. Pentru a verifica permeabilitatea trompelor, la nivelul cavitatii peritoneale, este necesar sa se execute o radiografie de control, numita si proba Cotte. Aceasta radiografie se va face la 15- 30 de minute, in cazul folosirii substantelor hidrosolubile sau apoase – vascoase, si la 24 de ore, in cazul folosirii substantelor liposolubile. Uneori, in cazul unui sactosalpinx, se recomanda un control radiografic la 7 zile, pentru a evidentia prezenta sau absenta unui sanctosalpinx “cu supapa”. Pentru a nu obtine pe radiografii imagini false, date de urmele de substante de contrast din vagin, se recomanda o spalatura vaginala inaintea radiografiei de control.

Este, deasemenea, recomandabil, ca dupa un examen HSG (histerosalpingografie) facut in ambulator, bolnava sa pastreze un repaus de 30 de minute in serviciul de radiologie si sa se examineze imediat radiografiile pentru a nu scapa prezenta unui reflux vascular, care necesita o ingrijire deosebita a bolnavei, eventual internarea ei imediata pentru 1 – 3 zile.

In ceea ce priveste problema iradierii bolnavelor, trebuie tinut seama de faptul ca majoritatea lor sunt in plina activitatea genitala, motiv pentru care iradierea trebuie redusa la minim. Pentru acest motiv, desi se foloseste metoda radioscopica de control in timpul injectarii substantei, aceasta se face in mod discontinuu, folosind o diafragmare redusa la maximum, pentru a evita, pe cat posibil, iradierea ovarelor.|

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Histerosalpingografie – executarea HSG

Lasă un răspuns