Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

martie 31, 2012

Microhisteroscopie

Publicat pe 31 mart. 2012 at 8:52am

Microhisteroscopia defineste procedeul endoscopic de diagnostic, varianta endoscopica de varf, de mare performanta, cu ajutorul careia sunt explorate concomitent, macroscopic si apoi microscopic, exocervixul, endocervixul si cavitatea uterina. Ea reprezinta una din cele trei variante ale histeroscopiei diagnostice. Procedeul combina principiile histeroscopiei panoramice cu posibilitatea de examinare microscopica a leziunilor descoperite.

 

Microhisteroscopia – principiul

Microhisteroscopia foloseste exclusiv distensia pneumatica cu CO2, telescopul fiind mult mai performant, multiplicand imaginea de pana la 150 ori, gratie unui sistem special de lentile incorporat.

Permite, de asemenea, recoltarea de…

Histeroscopia

Publicat pe 31 mart. 2012 at 8:52am

Histeroscopia este o metoda endoscopica destinata patologiei intrauterine, fiind modalitatea cea mai precisa de determinare a naturii anomaliilor intracavitare si de impunere a necesitatii tratamentului. Ea inlatura neajunsurile HSG, legate de rezultatele fals – pozitive si fals – negative pe care le ofera.

Histeroscopia diagnostica

Histeroscopia diagnostica se poate realiza in trei variante complet diferite in ceea ce priveste principiile de baza, randamentul si performantele:

Histeroscopia panoramica Microhisteroscopia Histeroscopia de contact

Histeroscopia panoramica

Publicat pe 31 mart. 2012 at 8:52am

Cum se face histeroscopia panoramica

Publicat pe 31 mart. 2012 at 8:52am
Histeroscopia panoramica – Tehnica examinarii

Selectionarea cazurilor ce vor fi supuse explorarii diagnostice panoramice (histeroscopia) se va face in functie de indicatii, dar mai ales de contraindicatii. Este necesara diagnosticarea cat mai corecta a cazurilor in functie de antecedente (o atentie deosebita trebuie acordata antecedentelor ginecologice, terenului migrenos – agentii vasoconstrictori administrati pot fi agravanti, terenului alergic, patologiei anexiale), istoric, examen general pe sisteme si aparate, examen ginecologic (atentie la pozitia uterului), investigatii paraclinice (mai ales cand se practica distensia lichidiana: HLG, Ht, VSH, grup sangvin, Rh, glicemie, uree, ionograma, sumar de urina, urocultura, test de sarcina, EKG, examen bacteriologic al secretiei cervicovaginale, ecografie trasabdominala sau endovaginala).

Complicatii histeroscopie si particularitati

Publicat pe 31 mart. 2012 at 8:51am

Complicatii histeroscopie: locale (legate de tehnica) si generale (legate de anestezie sau de mediul de distensie).

Complicatii histeroscopie – locale: perforatiile uterine – au incidenta scazuta (0,1%). Ele pot fi produse de catre histerometru sau de catre endoscop/teaca endoscopului (in cazul endoscoapelor rigide), mai ales in utere cu pozitie modificata (anteversoflexie, lateroflexie) sau in caz de uter patologic (hipotrofic/hipoplazic, in perimenopauza, adenocarcinom invaziv, coriocarcina, etc). Se suspicioneaza perforatia uterina cand presiunea gazului sau lichidul intrauterin scade. In aceste situatii, explorarea se intrerupe si femeia ramane in observatie timp de 24 de ore. Pot fi intalnite si perforatii datorate lipsei de experienta a practicianului,…