Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

martie 2, 2012

Cum se fac radiografiile toracice

Publicat pe 02 mart. 2012 at 9:30am

Radiografia same old este posteroanterioarâ (PA), ceea ce înseamnă că razele pătrund din spate, cu caseta ce conţine filmul în faţa pacientului. Totuşi, multe radiografii fălovely în urgenţă sunt anteroposterioare (AP), razele intrând din faţă, iar filmul fiind poziţionat in spatele pacientului. O radiografie AP poate fi făminimizeă cu pacientul in poziţia şezând sau culcat dar rezultatele pot varia de la caz la caz.

Acesta este doar unul din aspectele pe care clinicianul sau radiologul trebuia să la ia în considerare când citeşte filmul. Alte aspecte includ timpul cât pacientul a putut să îşi ţină respiraţia, orientarea pacientului şi intensitatea razelor…

Histerosalpingografie – substante de contrast

Publicat pe 02 mart. 2012 at 2:00am
Histerosalpingografie – Substantele de contrast

Substantele de contrast folosite in histerosalpingografie (HSG) au cunoscut o perfectionare remarcabila in ultimele decenii. In prezent, se utilizeaza, in mod curent, substante liposolubile, hidrosolubile si apoase – vascoase. Aceste substante prezinta o serie de avantaje si dezavantaje si, de aici, decurg indicatiile si contraindicatiile lor.

Substantele liposolubile Substantele hidrosolubile Substantele apoase – vascoase

Substantele liposolubile

Aceste substante, reprezentate mai ales de lipiodol, solutie iodata uleioasa, in concentratie de 40%, prezinta urmatoarele avantaje:

dau o opacitate buna, datorita continutului mare in iod; deoarece substantele uleioase sunt dense si rezista bine la contractiile uterine, imaginile lacunare obtinute pe…