Probleme legate de alăptare şi înţărcare0 Comments

Publicat in:
Etichete: alăp­tatul copilului, alaptare, alăptare şi înţărcare, alaptarea la san, sarcina

Sugarii pot să aibă probleme legate de alăptare fie în primele săptămâni de viaţă, fie când începe să fie introdusă alimentaţia solidă. Majoritatea problemelor durează puţin şi se rezolvă urmând sfaturile medicale.

Pentru mulţi dintre părinţi, alăp­tatul copilului poate reprezenta o problemă în primele zile de viaţă ale acestuia. Pe măsură ce suga­rul se dezvoltă, apar deseori alte dificultăţi, legate de înţărcare şi de stabilirea unui regim alimen­tar echilibrata. Din fericire, majo­ritatea problemelor se pot rezolva prin respectarea sfaturilor oferite de medic, asistenta medicală sau moaşă.

PROBLEME LEGATE DE ALĂPTATUL LA SÂN

Alăptatul la sân ar trebui încurajat, deoarece conferă imunitate suga­rului şi reduce riscul apariţiei alergiilor. Totuşi, deşi aproximativ două treimi dintre femei încep să alăp­teze, numai 50 la sută vor continua să alăpteze sugarul, după ce acesta depăşeşte vârsta de două săptă­mâni. Acest fapt se datorează unui număr de probleme ce pot să apară, dintre care sunt de menţionat:

Rănile şi crăpăturile de la nivelul mameloanelor, multe dintre mame nu sunt pregătite pentru disconfor­tul iniţial provocat de suptul prelun­git. Este important ca tehnica să fie corectă, deoarece sugarul trebuie să „prindă” corect mamelonul, cu capul in uşoară extensie şi apucând în gură majoritatea areolei (zona de culoare închisă ce înconjoară mamelonul) şi mamelonul.

Mastita – mastita este o infecţie a sânului, care poate fi urmarea cră­păturilor de la nivelul mamelonu­lui. Mastita provoacă dureri şi înroşirea sânului şi se asociază deseori cu febră. Tratamentul este cu anti­biotice adecvate, iar alăptatul poate fi continuat, dacă nu produce prea mult disconfort.

Interpretarea greşită a nevoilor – de obicei se recomandă alăptatul la sân la cerere. Totuşi, nu trebuie uitat faptul că sugari sug nu numai din cauza foamei, ci şi pentru că suptul le induce o stare de confort; de aceea plânsul sugarului poate fi greşit interpretat ca o manifestare a foamei, când de fapt este datorat unei ingestii prea mari de lapte sau dorinţei de contact cu mama.

Tulburarea în dezvoltarea suga­rului – o parte din mame sunt îngri­jorate de faptul că sugarul nu pri­meşte suficient lapte, astfel încât ele îi dau acestuia un supliment de lapte la biberon. In general, această prac­tică nu este recomandată, deoarece suptul stimulează producţia de lapte şi cu cât copilul încearcă mai puţin să se hrănească, cu atât secreţia de lapte va fi mai mică. Dacă un sugar alimentat la sân nu reuşeşte să crească în greutate, sfatul obişnuit este acela de a încuraja copilul să sugă mai des, înainte de a recurge la suplimentarea hranei prin adminis­trarea de lapte la biberon.

Cântăritul regulat la unitatea medicală din apropierea casei este de ajutor pentru monitorizarea câş­tigului ponderal şi pentru identifi­carea copiilor care nu se dezvoltă. Mamele trebuie să aibă grijă să mănânce corect şi să nu ţină regi­muri drastice.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Probleme legate de alăptare şi înţărcare

Lasă un răspuns