Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – androgenii0 Comments

Publicat in:
Etichete: androgeni, androgenii, functii ovar, functiile ovarului, steroidogeneza

Functiile ovarului

Functiile ovaruluiFunctiile ovarului

Functiile ovarului
Androgenii
Estrogenii

Functiile ovarului se indeplinesc sub actiunea hormonilor hipofizari, acestea fiind:  functia de steroidogeneza, ovulatorie si gametogena.

In functie de bagajul enzimatic al compartimentului respectiv, evolutia se face pe calea delta 4 sau delta 5, ovarul secretand trei feluri de hormoni:

–       estrogenii (sintetizati si secretati in structurile tecale);

–       progesteronul (sintetizat si secretat in structurile granuloase);

–       androgenii (sintetizati si secretati la nivelul stromei ovariene unde cantitatea redusa de bagaj enzimatic necesar aromatizarii sfarseste sinteza de delta 4 – androstendion si testosteron).

Androgenii

Androgenii au si ei o curba de secretie, varful maxim fiind inainte de ovulatie.

Menstruatia este definita ca eliminarea periodica a endometrului progestativ insotita de sangerare. Ciclul menstrual are o durata medie de 28 de zile cu limitele extreme ale ciclului de 22 – 35 de zile, iar durata medie a menstruatiei este de 5 zile cu limite extreme 1 – 8 zile. Se pierd intre 10 si 80 de ml de sange cu o medie de 30 ml. Ziua I a sangerarii este considerata prima zi de menstruatie.

In cursul menstruatiei, stratul superficial si mijlociu al endometrului este eliminat, in timp ce stratul bazal ramane intact. In mod fiziologic, sangele menstrual este rosu inchis si nu prezinta cheaguri. Contine resturi de glande endometriale si stroma, leucocite si o cantitate de sange care formeaza initial un cheag in cavitatea uterina, dizolvat prin procesul de fibrinoliza. Daca cantitatea de sange este excesiva, procesul de fibrinoliza este depasit si sangele menstrual prezinta cheaguri. Vom avea deci, sub aspectul endometrului:

faza menstruala anterior descrisa;

endometrul proliferativ caracteristic fazei foliculare a ciclului menstrual: glandele se maresc in dimensiuni si cresc perpendicular in suprafata; apar mitoze atat in glande, cat si in stroma; grosimea endometrului creste de la 1 la 3 mm;

endometrul secretor, caracteristic fazei progestative a ciclului menstrual: este rezultatul actiunii progesteronului si estrogenilor pe endometrul pregatit anterior estrogenic; celulele devin edematoase, se incarca cu mucus, apare edem tisular; maxima este atinsa in ziua 22 – 23 a ciclului; endometrul ajunge la grosimea de 6 mm.

Arterele bazale ce hranesc endometrul se gasesc in miometru si trimit ramuri in unghi drept in endometru, ce sunt drepte cand patrund in stratul bazal, dar devin spiralate in stratul mijlociu si superficial, in asa fel incat pot sa se alungeasca odata cu endometrul ce creste in grosime in cursul fazei secretorii, cand fenomenul atinge amplitudinea maxima.
Premenstrual scade E si P ceea ce duce la eliberarea de acid arahidonic si endoperohidaza in endometru, unde lizozomii celulelor stromale vor secreta PGF2 si PGE2, care sunt vasoconstrictoare, ca si PG2 (prostaciclina) la nivelul mucoasei uterine, care este vasodilatatoare.

Se produce o scadere a fluxului capilar si, in consecinta, a grosimii endometrului prin actiunea vasoconstrictoare, cu spiralarea si mai pronuntata a arterelor. Endometrul devine hipoxic si apare necroza ischemica. Se produc vasoconstrictii ca si vasodilatatii succesive ale segmentului vascular intramiometrial, care duc la detasarea zonelor necrotice ale stratului superficial si mijlociu al endometrului.

Sub actiunea steroizilor sexuali se descrie de asemenea un ciclu cervical, un ciclu vaginal si un ciclu mamar, zone ce reprezinta tesuturi tinta pentru steroizii sexuali.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – androgenii

Lasă un răspuns