Functia vezicii urinare0 Comments

Publicat in:
Etichete: functia vezicii urinare, prostata, uretra, urina, vezica urinara, vezica urinară a femeii

Functia vezicii urinare – Urina este produsă de către rinichi şi se scurge în jos, prin uretere, către vezica urinară, care este o „pungă” musculară ce se poate dilata, situată la nivelul pelvisului.

Golirea vezicii urinare
Contracţiile musculare puter­nice ale pereţilor vezicii urinare împing urina colectată la nivelul vezicii, către un tub numit uretră, prin care urina este eliminată din corp. Acest act de golire a vezicii se numeşte micţiune.

Controlul asupra vezicii este exercitat în mod voluntar prin ner­vii ce trec de la creier către muş­chiul detrusor de la nivelul vezicii şi un inel muscular situat la baza acesteia, care formează un sfincter. Acest control voluntar poate fi pierdut, dacă inervaţia regiunii este lezată.
De exemplu, o leziune produsă la nivelul măduvei spinării poate afecta nervii sau un accident vascular cerebral poate afecta cen­trul nervos şi căile de transmitere a impulsului către creier.

Funcţia la femei
La femei, urina este golită printr-o uretră scurtă. Vezica urinară a femeii şi uretra sunt în vecină­tatea organelor de reproducere şi leziunea acestora, în special în tim­pul naşterii, poate duce la slăbirea structurilor musculare, care poate duce la apariţia problemelor de incontinenţă urinară.

Funcţia la bărbaţi
La bărbaţi, uretra străbate în lun­gime penisul şi este mai lungă decât la femei. Prostata înconjură, la bărbaţi, uretra, la un nivel situat sub vezica urinară. Dacă prostata este mărită de volum, trecerea uri­nei poate fi împiedicată, ducând la apariţia problemelor de micţiune.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Functia vezicii urinare

Lasă un răspuns