Fertilitate si ovulatie – ovar – functiile ovarului – ovogeneza0 Comments

Publicat in:
Etichete: fertilitate si ovulatie, ovar, ovogeneza, ovul, ovulatie si fertilitate

Fertilitate si ovulatie

Fertilitate si ovulatie

Fertilitate si ovulatie

Atunci cand vorbim despre fertilitate si ovulatie, nu putem sa nu amintim despre ovar. La femeia adulta, ovarul are doua functii principale: functia de producator ciclic de ovule (ovogenetica) si functia de pregatire a nidatiei (endocrina).

Din punct de vedere histologic, ovarul prezinta un epiteliu germinativ, albugineea alcatuita din tesut conjuntiv dens, cortexul ovarian la nivelul caruia se afla celulele teci interne si celulele glandulare interstitiale, celulele glandulare fetale si celulele luteale, si medulara ovariana, la nivelul careia se afla celulele hilare Berger responsabile de andropoieza ovariana.

In luna a cincea de viata intrauterina exista aproximativ 6,8 milioane de foliculi la un ovar, pentru ca la nastere sa ramana doar 2 milioane de foliculi la ovar, la 7 ani existand 94 de mii de foliculi la ovar, iar dintre acestia doar 450 – 500 de foliculi vor da nastere unui ovul matur.

Foliculii sunt:

  • foliculi primordiali – au 45 de microni; sunt constituiti dintr-un ovul inconjurat de un strat de celule glandulare, care incepe sa creasca; in cadrul unui ciclu, mai multi foliculi primordiali se dezvolta, insa doar unul singur ajunge la menstruatie;
  • foliculul secundar – rezulta din cresterea celui primordial, ovulul fiind inconjurat de stratul granulos, iar la periferie de stratul celulelor tecale; ovulul se inconjoara cu zona pellucida si in continuare se formeaza foliculul cavitar care prezinta, pe langa elementele descrise anterior, cavitatea lichidului folicular; din stratul tecal al foliculului secundar se diferentiaza teaca interna si teaca externa;
  • foliculul matur (De Graaf) – are 10 mm; in interior se afla ovulul inconjurat de membrana pellucida; celulele granuloase care inconjura ovulul alcatuiesc zona pellucida, urmeaza apoi stratul celulelor granuloase, membrana proprie, teaca interna si teaca externa; in jurul ovulului exista 5 – 6 straturi de celule ce alcatuiesc cumulus oophorus.

Celulele granuloase ce inconjura ovocitul au rol protector. Ovocitul de ordinul I sufera un proces de diviziune. El se opreste in faza de diploten si ramane asa pana la pubertate, cand diviziunea continua si iau nastere ovocitul de ordin II si primul globul polar. Ovocitul de ordin II sufera a doua diviziune, oprindu-se in metafaza, diviziunea continuand dupa ovulatie doar daca s-a produs penetratia de catre spermatozoid.

Ovulatia este procesul prin care are loc ruperea foliculului matur cu eliberarea ovulului care este captat de catre trompa. Are loc aproximativ in a 14 zi a ciclului menstrual,iar absenta ovulatiei determina cicluri anovulatorii cu amenoree consecutiva anovulara. Mecanismul de producere al ovulatiei nu este pe deplin elucidat. Ruperea antrului folicular se produce prin cresterea presiunii intraovariene, depolimerizarea brusca a peretelui folicular; de asemenea, in acest proces este implicata o enzima preovulatorie asemanatoare cu hialuronidaza testiculara. Are loc disocierea epiteliului germinativ cu hernierea granuloasei, ruptura foliculului, invaginarea peretilor cu retractie, hemoragie intercelulara in teaca interna, iar un dop de fibrina acopera locul de ruptura.

Corpul galben se formeaza prin incarcarea cu lipide a celulelor tecii interne cu aparitia celulelor tecale luteinizante, precum si prin incarcarea cu lipide si patrunderea de capilare in celulele granuloase cu restructurarea acestora. Are o durata de viata de 10 – 14 zile cu maximum de dezvoltare in ziua a 8-a, cand stratul granulos are grosimea maxima si se numeste corp progestativ. Au loc reactii chimice intense. Dupa 10 – 12 zile, daca nu survine sarcina, corpul galben sufera un proces de involutie prin degenerescenta hialina si invadarea de tesut fibros a celulelor tecale.

Corpul albicans reprezinta tesutul conjunctiv cicatricial ce ramane dupa atrofia corpului galben. Acesta poate dispare fara urma sau poate persista indefinit, ca o cicatrice.

Fertilitate ovulatie

Fertilitate ovulatie

Jumatate din foliculii ovarieni sunt in stadiul de atrezie. Rajakoski descrie patru tipuri de atrezie foliculara:

  • rezulta din foliculul primordial prin autoliza ovocitului;
  • rezulta prin hialinizarea zonei pellucide cu disparitia celulelor foliculare; acesti folicuri au un diametru de 1 – 3 mm;
  • rezulta prin disparitia granuloasa, iar elementele tesutului conjunctiv tecal umplu apoi lumenul; dimensiunile acestor foliculi sunt de 2 – 6 mm;
  • atrezie chistica (ovarita distrofica).

Foliculii atrezici au activitate hormonala alcatuind glanda interstitiala cu rol andropoietic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Fertilitate si ovulatie – ovar – functiile ovarului – ovogeneza

Lasă un răspuns