Anatomia trompelor uterine0 Comments

Publicat in:
Etichete: Anatomia trompelor uterine, trompa uterina, trompe uterine, trompele uterine, tuba uterina, tube uterine

Anatomia trompelor uterine

Anatomia trompelor uterine

Cand vorbim despre anatomia trompelor uterine nu putem sa nu discutam despre cele 4 asa-zise portiuni:

  • uterina;
  • istmica;
  • ampulara;
  • infundibulara (pavilonara).

Portiunea uterina

Strabate peretele unghiului lateral al uterului (cornul uterin) si se deschide in cavitatea uterina prin orificiul uterin al tubei. Lateral se continua cu portiunea istmica.

Portiunea istmica

Continua portiunea uterina in marginea superioara a ligamentului larg al uterului. Se intinde pana la extremitatea uterina a ovarului, de unde se continua cu portiunea ampulara.

Portiunea ampulara

Aceasta parte este mai dilatata. De la extremitatea uterina a ovarului trece anterior de ovar, pana la extremitatea laterala (tubara) a ovarului si apoi se incurbeaza de-a lungul fetei mediale a ovarului. La acest nivel se continua cu portiunea infundibulara a trompei uterine.

Mezosalpingele in care este cuprinsa tuba uterina, la nivelul acestei portiuni, in dreptul fetei mediale a ovarului, formeaza o plica, care se aplica pe fata mediala a ovarului si delimiteaza medial loja ovariana.

Portiunea infundibulara

Are forma unei palnii.

Prezinta o fata externa, acoperita de peritoneu, si una interna, captusita de mucoasa. Trecerea de la peritoneul ce acopera fata externa la mucoasa ce tapeteaza fata interna se face brusc, fara zona de tranzitie. Aceasta zona de trecere brusca se numeste marginea libera a infundibulului tubar.

Mucoasa care tapeteaza fata interna a pavilionului tubar depaseste marginea libera a acestuia, sub forma unor franjuri de mucoasa (mucoasa in ectropion), care se numesc fimbrii tubare. Acestea se gasesc in raport cu fata mediala a ovarului. Una din aceste fimbrii e mai lunga si se numeste fimbria ovarica, deoarece, de la infundibulul tubar, se prinde pe extremitatea laterala a ovarului.

Aceasta portiune infundibulara a tubei uterine prezinta un orificiu, care se numeste ostiul abdominal al trompei uterine, prin care tuba comunica cu cavitatea peritoneala. De aceea, prin acest orificiu, cavitatea peritoneala comunica cu exteriorul, astfel incat orice infectie a sferei genitale se transmite cavitatii peritoneale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anatomia trompelor uterine

Lasă un răspuns