Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

februarie 16, 2012

Fertilitate si ovulatie – ovar – functiile ovarului – ovogeneza

Publicat pe 16 feb. 2012 at 10:28pm
Fertilitate si ovulatie

Atunci cand vorbim despre fertilitate si ovulatie, nu putem sa nu amintim despre ovar. La femeia adulta, ovarul are doua functii principale: functia de producator ciclic de ovule (ovogenetica) si functia de pregatire a nidatiei (endocrina).

Din punct de vedere histologic, ovarul prezinta un epiteliu germinativ, albugineea alcatuita din tesut conjuntiv dens, cortexul ovarian la nivelul caruia se afla celulele teci interne si celulele glandulare interstitiale, celulele glandulare fetale si celulele luteale, si medulara ovariana, la nivelul careia se afla celulele hilare Berger responsabile de andropoieza ovariana.

In luna…

Metformin – Prospect

Publicat pe 16 feb. 2012 at 5:17pm

Denumire comuna Siofor, Meguan, Metformin, Glucophage, Glucamet

Clasa farmacologică Medicament antidiabetic oral Formă de prezentare Tablete Eliberare numai pe bază de reţetă

Insulele lui Langerhans din pancreas secretă insulina în circulaţia sanguină. Metformin creşte sensibilitatea ţesuturilor la insulina.

DESCRIERE METFORMIN

Metformin este un agent hipoglicemiantfoarte cunoscut. Are efect de scădere a nivelului gli­cemiei şi se administrează pe cale orală. Apar­ţine categoriei biguanidelor, din care face parte şi buformin (Silubin).

UTILIZĂRI CURENTE METFORMIN

■ Diabetul zaharat non-insulinodependent, mai ales la pacienţii supraponderali. Poate fi utilizată în combinaţie cu derivaţii de sulfonilu-ree (alte medicamente antidiabetîce).

MOD DE ACŢIUNE METFORMIN

Acţiunea metforminului este destul de com­plicată:

■ Scade absorbţia…

Muschii Faciali

Publicat pe 16 feb. 2012 at 9:36am

Muschii Faciali – Una dintre trăsăturile care deosebesc omul de animale este abilitatea de a comunica folosind o gamă largă de expresii faciale. Această capacitate se datorează unui sistem complex de muşchi faciali.

Chiar sub pielea capului şi a feţei se găseşte un grup de muşchi foarte subţiri, cunoscut sub denu­mirea comună de muşchi de expre­sie facială (muşchii mimicii). Acest grup de muşchi joacă un rol vital în mai multe feluri. In afară de faptul că au o funcţie fiziologică. Ei modi­fică expresia feţei contribuind la comunicarea nonverbală, prin transmiterea unei game variate…