Traumatismele craniene la copil0 Comments

Publicat in:
Etichete: cap, leziuni la cap, lovituri la cap, traumatisme, traumatisme craniene, traumatismele craniene la copil

Loviturile la cap reprezintă unele dintre accidentările cele mai frecvente la copii. Flexibilitatea craniului lor protejează, în mod normal, creierul de afectările permanente, dar, uneori, consecinţele pot fi grave.

In fiecare an, unul din 200 de copii va rămâne internat peste noapte la spital în urma unui traumatism cranian. Numărul real de traumatisme craniene la copil este însă mai mare, dar nu toate se raportează la spital. Aceste traumatisme sunt cauza cea mai  frecventă a dizabilităţii dobândite .
CAUZELE TRAUMATISMELOR CRANIENE
In fiecare situaţie, cauzele sunt legate de vârsta şi sexul copilului. Traumatismele la copiii de până la un an au loc, în general, din motive nelegate de accidentări, adică prin abuzarea fizică a copilului.
La copiii între unu şi cinci ani, accidentările în casă, prin cădere pe scări sau de la fereastră sunt dintre cele mai frecvente cauze ale traumatismelor craniene.
In total, băieţii suferă traumatisme craniene mai frecvent decât fetele, raportul fiind de 2:1 in copilărie si până la vârsta de 15 ani. Dintre aceştia, cei mai expuşi sunt adolescenţii, prin accidentare în trafic.
Alte cauze, mai rare, de traumatisme craniene la copii sunt accidentele de maşină. In care copilul este pasager, accidentele de bicicletă sau călărie, sau, şi mai rar, accidentele legate de practicarea sporturilor, în speciala celor de contact.

EVALUAREA INIŢIALĂ
Majoritatea copiilor cu traumatisme craniene se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a celui mai apropiat spital, unde vor fi evaluaţi şi stabilizaţi. Dacă va fi nevoie, vor fi dirijaţi către o unitate specializată cu profil neurochirurgical, în funcţie de severitatea leziunilor. Medicii din UPU se vor consulta cu departamentul de neurologie în legătură cu posibilul transfer al copilului, pentru tratament de specialitate.

Transportul de Urgenţă după Traumatismele Grave

Un copil care a suferit un accident grav, de exemplu un accident în trafic, va fi adus cu ambulanţa sau, în cazuri extreme, cu elicopterul-ambulanţă, la cel mai apropiat spital ce are dotările necesare.
Prioritatea numărul unu pentru personalul paramedical la locul accidentului este să asigure o cale de respiraţie bună, deoarece hipoxia (deficienţa de oxigen din ţesuturi), poate duce la leziuni grave ale creierului. Ventilarea se va face manual sau prin intubaţie (dacă s-a introdus un tub în gâtul pacientului, în caz de respiraţie dificilă), de căţre paramedici.
In drum spre spital, scopul principal este de a ţine copilul stabilizat până la iniţierea tratamentului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Traumatismele craniene la copil

Lasă un răspuns