Dintii0 Comments

Publicat in:
Etichete: caninii, dantura umana, dentitia, dintii, molari, premolari, stomatologie

Dinţii sunt destinaţi muşcării şi mestecării alimentelor, fiecare cu rolul său specific. Dinţii sunt organe specializate de consistenţă duri aflate la nivelul gingiilor, încastraţi in oasele maxilare. Ei au rolul de a marunti alimentele solide fie prin muşcare fie prin mestecare.
Partea vizibila a dinţilor poartă numele de coroană, si se compune dintr-un învelis dur calcificat numit dentina (similar osului compact dar nevascularizat), acoperita de un strat subţire si mai dur, numit smalţ dentar.
Radacina este încastrata intr-o cavitate a osului maxilar (alveola). E alcătuita din dentina acoperiţi cu un strat de cement. Împreună cu ligamentele periodontale ancoreaza radăcina în osul în care sunt săpate alveolele dentare.

INTERIORUL DINTILOR
In interiorul dinţilor se gaseşte cavitatea pulpara care conţine pulpa dentară formata din ţesut conjunctiv moale, vase de sânge şi nervi. Pulpa este legată de osul maxilar prin radacini.
La nivelul celor două maxilare există  acelasi mod de dispunere ai dentitiei definitive ale adultului. De fiecare parte a maxilarului sunt 8 dinţi: 2 incisivi. 1 canin, 2 premolari si 3 molari. In total 32 de dinţi. Copiii au 20 de dinţi de lapte, cu un molar în fiecare cadran.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dintii

Lasă un răspuns