Arterele labei piciorului0 Comments

Publicat in:
Etichete: artera plantară laterală, artera plantară medială, artere, arterele labei piciorului, laba piciorului, picior

Arterele labei piciorului – După un model asemănător celui de la nivelul mâinii, arterele mici de la nivelul piciorului formează arcade ce se conectează între ele, dând ramificaţii pe fiecare parte a degetelor de la picioare. Ramificaţiile arterelor furnizează o irigare deosebit de bogată la nivelul tălpii piciorului.

FATA SUPERIOARĂ A PICIORULUI
După ce artera tibială anterioară coboară prin partea anterioară a gleznei, ea devine artera pedioasă dorsală. Aceasta trece apoi peste faţa superioară a labei piciorului către spaţiul dintre primul şi al doilea deget al piciorului, nivel la care trimite o ramificaţie profundă ce se uneşte cu arterele tălpii piciorului. Ramurile arterei pedioase dorsale de pe faţa superioară a piciorului se unesc, formând un arc, ce dă ramificaţii către degetele de la picioare.
Artera pedioasă dorsală pulsează la nivelul porţiunii superioare a piciorului, puls ce poate fi simţit la palpare, de către medic, chiar lângă tendonul muşchiului tibial anterior. Deoarece artera se găseşte chiar sub piele, pulsul ar trebui să se simtă destul de uşor, dacă vasele de sânge sunt sănătoase.


Click pe imagine!
TALPA PICIORULUI
Talpa piciorului are o vascularizaţie bogată, care este asigurată de ramurile arterei tibiale posterioare. După ce artera ajunge la nivelul tălpii, ea se ramifică în două artere, pentru a forma artera plantară medială şi laterală.
Artera plantară medială – este cea mai mică dintre cele două artere plantare, ce provin din ramificarea arterei tibiale posterioare. Ea asigură aportul de sânge pentru musculatura degetului mare de la picior şi trimite ramificaţii subţiri către celelalte degete ale piciorului.
Artera plantară laterală -această arteră este mult mai mare decât artera plantară medială şi se curbează în jurul şi sub oasele metatarsiene, formând arcada plantară profundă.
Ramificaţiile profunde ale arterei pedioase dorsale se unesc cu capătul intern de acest arc, făcând astfel legătura dintre vascularizaţia porţiunii superioare a labei piciorului cu vascularizaţia tălpii piciorului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Arterele labei piciorului

Lasă un răspuns