Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 20, 2011

Ulcerul

Publicat pe 20 oct. 2011 at 8:22pm

Ulcerul – Ulcerele gastrice (cunoscute şi ca ulcere peptice) sau cele duodenale ucid mii de persoane, anual. Cauzele ulcerelor peptice nu sunt pe deplin elucidate, dar teoriile clasice susţin un dezechilibru între  secreţia acidă şi rezistenţa la aciditate a mucoasei gastrice.Următorii factori pot impune investigaţia:

■    vârsta peste 45 de ani; ■    istoric de ulcer peptic; ■    scăderea în greutate; ■    folosirea unor medicamente antiinflamatorii; ■    durere nocturnă, uşurată de antiacide; ■    vărsături.

Se consemnează o predispoziţie genetică faţă de ulcer. In timp ce fumatul este recunoscut ca întârziind vindecarea şi crescând şansele recidivei. A fost implicat şi stresul şi regimul alimentar, dar dovezile nu sunt…

Injectii intramusculare

Publicat pe 20 oct. 2011 at 11:36am

Fesa este deseori aleasă ca loc de efectuare a unei injectii intramusculare, deoarece la acest nivel se găseşte o masă musculară voluminoasă.

Este de importanţă vitală cunoaştere exactă a poziţiei şi a traseului nervului sciatic atunci când se face o injecţie în această zonă. Dacă locul injecţiei apasă pe nervul sciatic există un risc mare de lezare a acestuia, cu consecinţe grave pentru viitorul funcţiei membrului inferior.

Injectiile intramusculare sunt făcute frecvent în regiunea fesieră. Nervul sciatic poate fi evitat in siguranţă dacă injecţia este făcută în cadranul supero-extern.

Dacă fiecare regiune fesieră se împarte în…