Schimbările vârstei de mijloc la bărbaţiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: andropauză, criza, criza varstei de mijloc, hormoni, libidou, menopauza, testosteron

Ajunşi la vârsta de mijloc, bărbaţii trec prin schimbări datorate procesului de îmbătrânire. In cazul unora dintre bărbaţi, această perioadă de tranziţie poate declanşa probleme emoţionale, cum ar fi depresii sau probleme în relaţiile personale.

Bărbaţii nu trec printr-o stare de tranziţie fiziologică la fel de intensă ca femeile aflate la menopauză – o modificare fiziologică categorică ce este probabil să provoace o transformare a imaginii de sine. Totuşi, problemele legate de îmbătrânire încep să afecteze bărbaţii în această perioadă şi faptul că ar putea să nu existe o bază fiziologică pentru aceste modificări, face ca ele să fie mai îngrijorătoare.

PERIOADA DE TRANZIŢIE

Bărbaţii trec prin această perioadă între vârsta de 35 şi 55 de ani. Mulţi dintre ei trăiesc „criza vârstei de mijloc” cel mai frecvent între vârstele de 35 şi 45 de ani. Unii consideră că aceste crize sunt în principal emoţionale sau de natură psihologică, dar dacă ele sunt severe sau prelungite, pot avea consecinţe fizice.

Mult mai bazată pe aspectele fiziologice este aşa numita andropauză, care devine simptomatică între vârstele de 45 şi 55 de ani. Andropauza este probabil datorată unei scăderi treptate a nivelului de hormon numit testosteron şi este echivalentă menopauzei la femei.

Deşi există multe dispute în lumea medicală în legătură cu natura crizei vârstei de mijloc, cu legătura ei cu andropauza şi cu faptul că există o legătură, mărturiile multor bărbaţi care au trăit transformările ce apar la vârsta de mijloc, precum şi experienţa unor medici profesionişti, care sunt pregătiţi să trataze andropauza, sunt dovezi suficiente pentru ca transformările ce apar la bărbaţii aflaţi la vârsta de mijloc să fie luate în serios.

ANDROPAUZA

Termenul de andropauză se referă la o grupare de simptome determinate de scăderea nivelului de testosteron la bărbaţii ce înaintează în vârstă, unele studii ştiinţifice legate de andropauză (aşa numita „menopauză a bărbaţilor”) au făcut legătura dintre simptomatologia manifestată de bărbaţii aflaţi la vârsta de mijloc şi scăderea nivelului de testosteron din corp. Această simptomatologie include reducerea libido-ului, disfuncţii erectile, modificări emoţionale şi psihologice, inclusiv iritabilitate şi depresie şi dureri şi slăbiciune musculară. Totuşi, existenţa andropauzei este încă intens dezbătută.

TESTOSTERONUL

Scăderea nivelului hormonilor variază semnificativ în rândul populaţiei, unii bărbaţi fiind afectaţi la vârsta de 40 de ani, în timp ce alţii rămân neafectaţi şi la 80 de ani. Debutul andropauzei este impredictibil, iar simptomatologia poate fi puţin evidentă şi variabilă.

In plus, la scăderea nivelului testosteronului se adaugă şi o serie de cauze ce stau la baza diferitelor simptome. De exemplu, disfuncţia erectilă poate fi determinată de anxietate sau consumul excesiv de alcool. Cu toate acestea, o parte din medicii specialişti militează pentru administrarea unei terapii hormonale de substituţie cu testosteron, pe care mulţi bărbaţi o găsesc eficientă în tratamentul simptomatologiei pe care o acuză.

TRATAMENTUL DE SUBSTITUTIE

Tratamentulindicatîncazul andropauzei este terapia de substituţie cu testosteron. Acest tratament se administrează sub formă de injecţii, tablete, plasturi ce se aplică pe piele sau implanturi ce se introduc sub piele. în cazul ultimelor două metode, se eliberează continuu cantităţi mici de hormoni, pe o perioadă de o lună de zile. O parte dintre bărbaţi constată o îmbunătăţire semnificativă atât a stării emoţionale, cât şi a libidoului.

Nivelurile scăzute de testosteron reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea osteoporozei la bărbaţi şi pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare; tratamentul de substitutie cu testosteron.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Schimbările vârstei de mijloc la bărbaţi

Un comentariu

  1. Lavinia

    Asa a lasat Dumnezeu .Nu numai femeile sa se schimbe ci si barbati .Batrinetea nu iarta pe nimeni .Schimbarile vin vrei sau nu vrei ,dar depinde de felul cum ai fost de echilibrat si cum ti-ai trait viata .

Lasă un răspuns