Ficatul şi Aprovizionarea Lui cu Sânge2 comentarii

Publicat in:
Etichete: bolile de ficat, ficatul. aprovizionarea ficatului cu sange, vena centrală, venele hepatice

Ficatul este cel mai mare organ din corp şi cântăreşte în jur de 1,4 kg la adult. Localizat sub diafragma, ficatul este împărţit în patru lobi, alcătuiţi la rândul lor din unităţi mai mici, numite lobuli.

Aprovizionarea cu sânge

Ficatul joacă un rol important în metabolismul corpului. In orice moment, un sfert din cantitatea totală de sânge circulant trece spre ficat sau iese din ficat. De fapt, ficatul filtrează 1,2 litri de sânge în fiecare minut; într-un an, acest organ procesează o cantitate de sânge ce ar putea umple 23 de cisterne de lapte.

Irigarea cu sânge a ficatului are un aspect unic, deoarece primeşte sânge din două surse. Ficatul obţine sânge oxigenat din artera hepatică şi un volum mai mare de sânge (dezoxigenat) prin vena portă.

Sângele primit de către ficat prin vena portă provine de la nivelul întregului trac gastrointestinal şi de aceea este plin cu substanţe nutritive ce au fost absorbite în intestin şi care urmează să fie prelucrate în ficat.

Sângele părăseşte ficatul prin vena centrală a fiecărui lobul şi, în cele din urmă, ajunge în vena hepatică. Venele hepatice, ce adună sângele de la nivelul ficatului, se varsă direct în vena cavă inferioară (una din cele două vene principale ale corpului).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ficatul şi Aprovizionarea Lui cu Sânge

2 comentarii

  1. Xenia

    Nu inteleg care sange paraseste ficatul prin vena centrala si apoi prin vena hepatica: cel incarcat cu oxigen sau cel incarcat cu substante nutritive? Ati putea va rog sa ma lamuriti?

Lasă un răspuns