Muşchii profunzi ai regiunii fesiere0 Comments

Publicat in:
Etichete: fesieri, fesierul mijlociu, muşchii fesieri, muşchiul piriform

Muşchii situaţi în regiunea de sub muşchiul fesier mare joacă un rol important în mers. Ei menţin poziţia pelvisului, pe măsură ce fiecare picior este ridicat de la sol.

Sub muşchiul fesier mare sunt situaţi alţi muşchi, care acţionează pentru asigurarea stabilităţii articulaţiei şoldului şi mişcarea membrelor inferioare.
MUŞCHII FESIER MIJLOCIU Şl FESIER MIC
Muşchii fesier mijlociu (gluteus medius) şi fesier mic (gluteus mini-mus) sunt situaţi în profunzime, sub muşchiul fesier mare. Ambii muşchi au formă de evantai, fibrele lor fiind orientate în aceeaşi direcţie.
Fesierul mijlociu este poziţionat chiar sub muşchiul fesier mare, doar o treime din el nefiind acoperită de acesta din urmă. Fibrele fesierului mijlociu îşi au originea pe suprafaţa externă a osului iliac [care face parte din bazin] şi inserţia pe trohanterul mare, care este o proeminenţă osoasă pe femur.
Fesierul mic este situat chiar sub fesierul mijlociu şi are aceeaşi formă de evantai. Fibrele lui îşi au originea tot pe osul iliac şi inserţia pe trohanterul mare.

ROLUL ESENŢIAL
Fesierul mijlociu şi fesierul mic au împreună un rol esenţial în mers. Aceşti muşchi acţionează pentru a menţine poziţia bazinului atunci când un picior este ridicat de la sol şi pentru a nu permite acestuia să se aplece în partea respectivă. Aceasta permite ca piciorul care nu suportăîncărcătura corpului să se elibereze de la solînainte de a fi împinsînainte.
In această regiune anatomică se găsesc şi alţi muşchi, ce acţionează, în principal, în anumite mişcări ale membrului inferior la nivelul soldului. Aceştia includ:
Muşchiul piriform – acest muşchi, numit aşa din cauza formei, asemănătoare unei pere, este situat sub muşchiul fesier mic. intervine în acţiunea de rotaţie laterală a coapsei, o mişcare ce face ca piciorul să se răsucească spre exterior.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Muşchii profunzi ai regiunii fesiere

Lasă un răspuns