Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

iulie, 2011

Gripa

Publicat pe 30 iul. 2011 at 4:52pm

Gripa sau influenza este o afecţiune frecvent întâlnită, ce afectează majoritatea persoanelor la un moment dat în decursul vieţii.

Frecvent, simptomatologia include febră, inflamaţia gâtului şi dureri musculare. Influenza, cunoscută în mod obişnuit sub denumirea de gripă, este o infecţie respiratorie acută, cauzată de infecţia cu virusuri de tip influenza. Aceste virusuri afectează căile respiratorii superioare şi inferioare, determinând tuse şi iritaţie în gât, precum şi simptome generale, cum ar fi febră, dureri musculare, cefalee şi stare de slăbiciune generală. VIRUSUL INFLUENZA Virusurile de tip influenza sunt microorganisme, de câteva milioane de ori mai mici decât celulele ce alcătuiesc organele şi ţesuturile noastre;…

Oasele piciorului

Publicat pe 27 iul. 2011 at 11:46am

Laba piciorului este alcătuită la om din 26 de oase; şapte dintre ele sunt mai mari, neregulate şi se numesc oase tarsiene; în lungime ele se continuă cu oasele metatarsiene şi cu cele 14 falange, ce formează scheletul degetelor.

Oasele tarsiene din scheletul labei piciorului sunt echivalentul oaselor carpiene din alcătuirea mâinii, numai că, spre deosebire de oasele carpiene, care sunt decide la număr, cele tarsiene suntîn număr de şapte. Diferenţele mai ţin şi de aranjarea lor, ce mirroră funcţia diferită a piciorului faţă de mână. OASELE TARSIENE Oasele tarsiene constau din: ■    Talus (astragal) – se articulează cu tibia şi peroneul la nivelul…

Diagnosticul hepatitei B, C şi D

Publicat pe 24 iul. 2011 at 10:16am

Hepatita virală este o inflamaţie infecţioasă a ficatului, provocată de numeroase virusuri. Hepatita B, C şi D se transmit prin sânge infectat sau prin ţesuturi infectate şi poate evolua către hepatită cronică.

Hepatita acută infecţioasă determină o simptomatologie diversă, incluzând icter (coloraţia galbenă a pielii), greaţă, letargie şi pierderea poftei de mâncare. Totuşi, o parte dintre cei infectaţi nu prezintă niciun fel de simptomatologie şi nu sunt conştienţi de prezenţa infecţiei. Virusurile hepatitei B şi C tind să rămână prezente în sânge şi în ficat pe viaţă şi pot determina leziuni hepatice pe termen lung, inclusiv cancer. Infecţia cu virusuri ai…

Cum afecteaza alcoolul organismul

Publicat pe 20 iul. 2011 at 8:36pm

Alcoolul este apreciat în societatea modernă datorită efectelor plăcute pe care poate să le aibă asupra organismului. Totuşi, dacă este consumat în exces, alcoolul este o substanţă toxică şi poate dăuna sănătăţii.

Alcoolul cunoscut şi sub numele de alcool etilic sau etanol .Alcoolul este menţionat în documentele istorice ale civilizaţiilor antice, în cadrul unor ritualuri religioase şi sociale.

FERMENTAŢIA Alcoolul este o substanţă organică, produsă printr-un proces natural, cunoscut sub numele de fermentaţie. Zaharurile prezente în fructe trec printr-o reacţie enzimatică, prin care se formează alcool -procesul este exploatat artificial în fabricile de alcool din întreaga lume.

CONCENTRAŢIA ALCOOLULUI Concentraţia alcoolului variază de la băutură…

Oasele metatarsiene şi falangele

Publicat pe 19 iul. 2011 at 7:37pm

Metatarsienele şi falangele degetelor de la picioare sunt oase lungi în miniatură, alcătuite dintr-o diafiză şi două epifize, distală şi proximală.

La fel ca şi în cazul mâinii, care are în alcătuire cinci metacarpiene, la nivelul piciorului sunt cinci oase metatarsiene. Deşi metatarsienele, luate în parte, seamănă oarecum cu metacarpienele ca structură, din punct de vedere al poziţionării sunt diferite. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că degetul mare al piciorului (halucele) este poziţionat pe acelaşi plan cu restul degetelor şi nu este opozabil, precum policele.

METATARSIENELE

Fiecare metatarsian are un corp diafizar lung, care are două capete epifizare, baza…