Ginecologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: coagularea cu laser, fibronul, ginecologie, operatia de fibron

Chirurgul recoltează o probă pentru biopsie la nivelul fibromului, care va fi trimisă pentru examen histologic (examinarea ţesutului) la laborator, unde va fi studiată sub microscop. Se selectează apoi un laser verde, care este folosit pentru coagularea fibromului.
Peretele fibromului este incizat şi este introdusă sonda laserului. Fasciculul de lumină este apoi direcţionat prin fibra optică, ghidată cu laparoscopul, în centrul ţesutului fibromului uterin.
Fibromul va fi reabsorbit în corp în aproximativ trei, până la patru luni.
Pentru a coagula fibromul se foloseşte un laser verde, care transformă ţesutul fibromului în lichid. Fibromul este apoi reabsorbit în corp, cu timpul.

Se inserează un tub de dren în cavitatea peritoneală, pentru drenarea lichidului ce ar putea să se formeze în zonă în urma coagulării cu laser. Tubul de dren va indica şi existenţa eventualelor puncte de sângerare, care nu au fost închise corect.

Micile incizii practicate în peretele abdominal şi tegumentele sunt suturate şi se aplică un pansament steril. Gazul din interiorul cavităţii abdominale este reabsorbit treptat, până când abdomenul îşi reia conturul normal.

Chirurgul coase marginile celor două mici incizii. Firele de sutură folosite sunt resorbabile, astfel încât ele nu vor trebui scoase mai târziu.

Revenirea Postoperatorie

Dna H. şi-a reluat starea de conşti-enţă la scurt timp de la terminarea intervenţiei cu laserul. Ea a rămas în spital până seara, pentru a avea siguranţa că revenirea e una fără incidente.
Odihna
Dna H. a fost sfătuită să nu se antreneze în activităţi fizice solicitante, pentru un timp, dar i s-a spus că, altfel, îşi poate relua activităţile zilnice normale, în câteva zile de la intervenţie.
Rezultatele examenului patologic
Rezultatele primite de la laboratorul de patologie au arătat că lichidul aspirat din chist era limpede şi nu conţinea celule anormale.
In mod asemănător, biopsia recoltată de la nivelul fibromului a arătat că nu există semne de malignitate.
Sarcina
Chirurgul i-a explicat pacientei că ambele ovare erau sănătoase şi nu exista niciun motiv pentru care dna H. să nu poată rămâne gravidă. Câteva luni mai târziu, dna H a rămas gravidă, într-adevăr.
Lipsa durerilor

Dna H. a fost surprinsă să constate că nu simţea niciun fel de dureri interne şi, dacă nu ar fi existat mica incizie pe abdomen, ea nu ar fi crezut că avusese loc vreo operaţie.

Absenţa durerii e datorată faptului că laserul izolează terminaţiile nervoase, astfel încât nu apare niciun disconfort ulterior. Ca urmare, dna H. a putut să umble singură în decurs de câteva ore de la operaţie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ginecologie

Lasă un răspuns