Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

iunie, 2011

Continuare corpul de la A la Z

Publicat pe 29 iun. 2011 at 8:23pm

RELAXANT-Un agent ce reduce tensiunea, în special la nivelul muşchilor. RELAXARE- Scăderea tensiunii de la nivelul unui muşchi. RELAXIN- Un hormon secretat de placentă, in ultimele etape ale sarcinii. El relaxează colul uterin şi pregăteşte uterul pentru efectul contractant al ocitocitenei, din perioada travaliului. REM – Prescurtare a cuvintelor în limba engleză: rapid eye movement . REM reprezintă etapa de somn în care muşchii globilor oculari sunt constant în mişcare. Persoanele care sunt trezite în timpul acestei perioade declară că se găseau în mijlocului unui vis. REMISIE- O îmbunătăţire a suferinţei pacientului, afectat de o boală cronică, cum ar…

Proceduri în urgenţă

Publicat pe 27 iun. 2011 at 11:39am

Examinarea umărului Articulaţia umărului este cea mai mobilă articulaţie din corp şi este predispusă traumatismelor. Examinarea umărului implică o serie de mişcări pentru aprecierea mobilităţii articulaţiei.

Articulaţia umărului este o articulaţie sferică între cavitatea glenoidă a scapulei (osul omoplatului) şi capătul superior al humerusului (os al braţului). Deseori, pacienţii vin la camera de gardă acuzând dureri sau înţepenirea articulaţiei umărului şi pentru a putea pune un diagnostic corect este necesară o examinare atentă. Medicul îi va pune pacientului câteva întrebări cu caracter general, care să îl ajute în stabilirea diagnosticului. Acestea includ precizări în legătură cu natura simptomelor, de cât timp au…

ENCICLOPEDIA MEDICALĂ

Publicat pe 25 iun. 2011 at 9:01pm

RETICULOCIT.Celulă sanguină imatură din seria eritrocitară (a globulelor roşii]. In sânge este prezent un număr mic de reticulocite, deoarece ele sunt cantonate în măduva osoasă. Cu toate acestea, numărul lor poate creşte semnificativ în cazulîn care procesul de formare a globulelor roşii se desfăşoară într-un ritm accelerat, aşa cum se întâmplă în cazul unei hemoragii (pierderi de sânge] importante. RETICULOCITOZĂ.Creşterea numărului de reticulocite din sânge ca urmare a intensificării producerii lor în măduva osoasă. Acest proces are loc ca răspuns la anemie, hipoxie (deficitul de oxigen la nivelul ţesuturilor) sau eritropoeza (producerea globulelor roşii] ineficientă. RETICULOENDOTELIOZĂ.Tulburare manifestată prin proliferarea celulelor sistemului…

Permalink  |  Tagged with: , ,

Diagnosticul cancerului testicular

Publicat pe 24 iun. 2011 at 11:10am

Atunci când un pacient semnalează medicului o anomalie la nivelul testiculului, acesta va examina atent pacientul. Tratamentul depinde de ceea ce se descoperă la examinare şi de prezenţa unor simptome asociate.

INFECŢIA

Dacă există semne care sugerează că ar putea exista o infecţie, pacientul este trimis, de obicei, la un medic urolog, pentru investigaţii şi tratament.

ECOGRAFIA

Dacă umflăturile şi nodulii nu se rezolvă cu tratamentul antibiotic, se face un examen ecografic amănunţit.

Ecografia este o metodă de diagnostic nedureroasă, în care se trece peste scrot şi testicule o sondă. Aceasta furnizează imagini din interiorul sacului scrotal, care sunt vizualizate pe un monitor.

ALTE EXAMINĂRI

Dacă…

Cancerul testicular

Publicat pe 22 iun. 2011 at 4:08pm

Cancerul testicular este cea mai frecventă formă de cancer diagnosticat la bărbaţii cu vârste cuprinse între 29 şi 39 de ani. Dacă este depistat în stadiile incipiente, el reprezintă una din formele de cancer cele mai uşor de vindecat.

Cancerul testicular (al celor două organe pereche ce se găsesc în sacul scrotall este relativ rar, fiind responsabil de aproximativ 1 la sută din totalul cancerelor. Totuşi, cancerul testicular este forma cea mai frecventă de cancer la bărbaţii cu vârste cuprinse între 29 şi 39 de ani. In fiecare an, în Marea Britanie, de exemplu, se diagnostichează aproximativ 2000 de cazuri…