Glaucomul0 Comments

Publicat in:
Etichete: glaucom primar, glaucomul, glaucomul acut, pupila, tipuri de glaucom

Glaucomul descrie un grup de afecţiuni în care presiunea intraoculară (presiunea din interiorul globului ocular) este crescută.

Presiunea intraoculară depinde de dinamica dintre producţia de umoare apoasă de către corpii cili-ari şi drenajul acesteia prin canalul Schlemm (situat la baza irisului). Această zonă este cunoscută ca unghiul camerei anterioare.

Tipuri de glaucom

Există, în principal, două tipuri de glaucom:

Glaucom primar cu unghi deschis – aceasta este o afecţiune cronică în care presiunea intraoculară este crescută faţă de normal cu 10-20 mm Hg.

Deseori pacienţii nu sunt conştienţi de problema pe care o au, până când aceasta nu este pe deplin instalată. Testările de rutină efectuate la optician pot depista timpuriu afecţiunea. Există o tendinţă familială de apariţie a bolii,
care are o frecvenţă de 1-2 la sută în populaţie.

Presiunea intraoculară crescută produce compresie pe discul optic, ducând la formarea unei imagini caracteristice de excavaţie şi are ca rezultat lezarea fibrelor nervului optic. Această lezare duce la defecte ale câmpului vizual şi, dacă afecţiunea este lăsată să evolueze şi nu este tratată, la viziune de tunel. Tratamentul se face fie cu picături, care au rolul de a micşora presiunea, fie chirurgical.

Glaucomul acut cu unghi închis – aceste reprezintă o urgenţă oftalmologică şi este mai rar întâlnit. Pacientul se prezintă cu dureri severe la nivelul ochiului şi acuză pierderea vederii. Ochiul este roşu, iar corneea are aspect lăptos. Inchiderea unghiului apare la persoanele cu un unghi îngust, însoţită de blocarea canalului Schlemm, în cele din urmă. Umoarea apoasă continuă să se producă şi presiunea intraoculară creşte la peste 60 mm Hg.

Tratamentul iniţial se face cu medicaţie administrată intravenos, pentru a reduce presiunea, la care se asociază picături cu pilocarpină, administrate pentru constricţia pupilară. Aceste manevre sunt urmate de executarea unei incizii în iris, pentru a produce unul sau mai multe orificii în zona periferică a irisului. Aceste orificii permit lichidului să dreneze din camera posterioară către camera anterioară, şuntând pupila.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Glaucomul

Lasă un răspuns