Eritemul fesier0 Comments

Publicat in:
Etichete: dermatite, eritemul fesier, infecţiile micotice, piele sensibilă

Pielea bebeluşilor este foarte sensibilă, iar regiunea fesieră cu atât mai susceptibilă la iritaţii. De aceea, majoritatea bebeluşilor vor suferi la un moment dat de eritem fesier, care poate fi de natură infecţioasă sau alergică.

Aproape toţi bebeluşii fac o irita-ţie fesieră sau dermatita de scutec, la un moment dat. Zona fesieră devine roşie şi inflamată, cu piele fie uscată, fie umedă. Unii bebeluşi cu piele sensibilă se irită mai frecvent şi necesită o atenţie specială.

Eritemul fesier este produs cel mai adesea prin iritarea, uneori mecanică a pielii, cauzată de un scutec murdar sau ud. Alte cazuri sunt infecţiile micotice, diareea, alergi-ile şi afecţiunile dermatologice ca de pildă dermatita seboreică sau eczema.

DERMATITA AMONIACALĂ

Dacă scutecul nu este schimbat suficient de des, bacteriile pot descompune substanţele chimice din urină, cu formarea de amoniac, care arde pielea. Zona fesieră dezvoltă o erupţie roşie nereliefată, care poate produce fisuri la nivelul pielii. Acest tip de eritem fesier nu afectează şi pliurile cutanate ale coapselor şi feselor, deoarece urina nu ajunge în aceste zone.

MĂSURI PRACTICE

Dermatita de scutec amoniacală se întâlneşte mai rarîn zilele noastre, deoarece scutecele de unică folosinţă menţin pielea relativ uscată pentru perioade mai lungi de timp decât scutece de panza.

VINDECAREA ZONELOR IRITATE

Lăsarea copilului fără scutec să se joace pe un covoraş de plastic sau să se târască pe o suprafaţă uşor de curăţat, permite contactul zonei inflamate cu aerul, contribuind astfel la vindecarea ei.

Dacă bebeluşul are dermatita de scutec, este importantă curăţarea zonei fesiere cu o compresă moale şi cu apă călduţă.

CE TREBUIE EVITAT

Deşi în zilele noastre este foarte comodă folosirea şervetelor umede pentru bebeluşi, este bine să se ştie că ele pot produce usturimi la nivelul zonei afectate şi pot agrava eritemul fesier. Dacă trebuie utilízale neapărat în cursul călătoriilor, este bine să se folosească şerveţele neparfumate, hipoalergenice, deoarece acestea generează mai puţine probleme.

Dacă un bebeluş are diaree, aciditatea materiilor fecale îi poate produce o iritaţie marcată, chiar dacă scutecele sunt schimbate frecvent.

Dacă eritemul nu se ameliorează în decurs de câteva zile, trebuie întrebat pediatrul sau medicul de familie dacă nu cumva există semne de infecţie secundară.

Infecţiile micotice

In cazul unui eritem fesier care nu se vindecă, poate fi vorba de o infecţie cu Candida Imicoză). în acest caz roşeaţa zonei poate fi mai accentuată şi pot apărea şi nişte pete distincte, denumite leziuni satelit. Petele se combină, formând o erupţie reliefată, cu margini net delimitate.

Cel mai bun indiciu de diagnostic îl constituie faptul că micoza se extinde şi la nivelul plicilor cutanate, care rămân neafectate în dermatita amoniacală.

Una dintre cauzele obişnuite ale dermatitei de scutec este infecţia micotică, cunoscută şi sub numele de candidoză. Aceasta duce la apariţia unui eritem reliefat care poate afecta şi plicile cutanate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Eritemul fesier

Lasă un răspuns