Defecte de vedere0 Comments

Publicat in:
Etichete: bolile corneene, cornee, defecte de vedere, glaucomul, iris

Cele mai frecvente tulburări de vedere sunt viciile de refracţie, care, de obicei, pot fi corectate. Există şi alte tulburări oculare, mai grave, care pot determina pierderea vederii la cei afectaţi.

Vederea noastră depinde de formarea unei imagini clare a obiectului privit, pe retina ochiului.
Această imagine este transformată într-un impuls electric de cele două tipuri de celulele de tip fotoreceptor din interiorul retinei: celulele cu conuri şi celulele cu bastonaşe. Imaginea este transmisă prin nervul optic către cortexul occipital din creier. Pentru ca o imagine să fie proiectată pe retină ea trebuie să fie întâi transmisă prin cornee, pupilă şi cristalin. Irisul controlează mărimea pupilei, care, ta rândul ei, controlează cantitatea de lumină ce intră în ochi.

AFECTAREA VEDERII

Anumite boli modifică structurile ochiului, modificând transmiterea imaginii şi afectând vederea. Acestea includ:

■    Bolile corneene,  Viciile de refracţie, Glaucomul, Afectările cristalinului, Bolile retinei

Afecţiunile corneei

Corneea nu este vascularizată şi atunci când este sănătoasă rămâne transparentă. Orice leziune traumatică, inflamaţie, distrofie sau infecţie la nivelul corneei pot avea ca efect pierderea transparenţei acesteia, ceea ce are drept consecinţă reducerea vederii.

CICATRIZAREA CORNEEI

Infecţiile, fie virale, fie bacteriene, produc frecvent cicatrizarea corneei, situaţie în care este necesară intervenţia activă a specialistului.

Expunerea corneei, după pierderea reflexului normal de clipire, este o complicaţie a zonei zoster, ce afectează ramura oftalmică a perechii a V-a de nervi cranieni. Aceasta va avea ca efect repetate episoade de traumatisme minore, care, în timp, produc cicatrizări semnificative şi opacifierea corneei.

In mod asemănător, paralizia pleoapelor poate să apară în cazul afectării perechii a Vll-a de nervi cranieni. De exemplu, în paralizia Bell şi în unele tipuri de intervenţii chirurgicale faciale, mecanismele normale de protecţie a corneei dispar şi rezultă cicatrizarea acesteia.

EDEMUL CORNEEI

Există un grup de boli distrofice rare, cauzate de nutriţia deficitară a corneei, cu edem consecutiv (acumulare de apă). Cea mai întâlnită dintre aceste afecţiuni este distrofia endotelială Fuchs, care în cele din urmă, poate fi suficient de gravă încât să impună o grefă de cornee.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Defecte de vedere

Lasă un răspuns