Articulaţia genunchiului şi rotula0 Comments

Publicat in:
Etichete: articulaţia genunchiului, corpul uman, genunchiul, oasele corpului uman, rotula

Articulaţia genunchiului se află între capătul distal (inferior) al femurului (osul coapsei] şi capătul proximal (superior) al tibiei. în partea anterioară a genunchiului se găseşte rotula (patela), suprafaţa convexă care poate fi palpată cu uşurinţă sub piele.

STRUCTURĂ

Genunchiul este o articulaţie sinovială  adică o articulaţie în care mişcarea este facilitată de efectul lubrifiant al lichidului sinovial, care este secretat de o membrană care căptuşeşte cavitatea articulară.

Deşi genunchiul tinde să fie privit ca o articulaţie unică, este de fapt cea mai complexă articulaţie a corpului, fiind format din trei articulaţii care împart o cavitate articulară comună. Aceste trei articulaţii sunt:

■    Articulaţia dintre rotulă (patelă) şi capătul inferior al femurului. Este o articulaţie plană, care permite alunecarea unui os peste celălalt.

■    Câte o articulaţie de fiecare parte, între fiecare dintre condiţii femurali (capetele mari, proeminente ale femurului) şi partea corespunzătoare a porţiunii superioare a tibiei. Acestea sunt denumite articulaţii de tip balama, deoarece mişcarea pe care o realizează se aseamănă cu mişcarea uşii în balamale.

STABILITATEA GENUNCHIULUI

Având în vedere că nu există o „potrivire” foarte bună între condilii femurali şi capătul superior al tibiei, genunchiul este totuşi o articulaţie destul de stabilă. Stabilitatea sa este asigurată în mare măsură de muşchii şi ligamentele din vecinătate.

Multe dintre structurile genunchiului pol fi identificate sub piele prin palpare blândă, mai ales dacă genunchiul se află în flexie (îndoit).

LIGAMENTUL ROTULIAN

Conturul rotulei este vizibil, iar suprafaţa sa se poate palpa cu uşurinţă. Imediat sub rotulă se află ligamentul rotulian, o bandă fibroasă puternică, ce coboară de la rotulă până la nivelul părţii anterioare a tibiei.

De fiecare parte a rotulei şi imediat în spatele ei, se găsesc condilii femurali mediali şi laterali (capetele rotunjite ale femurului). Sub rotulă se poate palpa cu uşurinţă, tuberozitatea tibială (o zonă proeminentă situată pe faţa anterioară a porţiunii superioare a tibiei).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Articulaţia genunchiului şi rotula

Lasă un răspuns