Vaginul Femeii0 Comments

Publicat in:
Etichete: labiile mari, labiile mici, muntele pubian, organe genitale, structura vaginului, vaginul, vaginul femeii

Vaginul  femeii este un organ muscular tubular cu pereţi subţiri, care se întinde de la colul uterin la organele genitale externe. Vaginul este o cavitate închisă în stare de repaus, dar care se dilată mult în timpul actului sexual şi în timpul naşterii.

Vaginul are aproximativ 8 cm lungime şi este situat între vezica urinară şi rect. Formează porţiunea principală a canalului pelvin (de naştere] şi este organul în care pătrunde penisul în timpul actului sexual.

STRUCTURA VAGINULUI

Peretele anterior şi posterior ai vagi­nului se află în mod normalîn contact unul cu celălalt, închizând lumenul vaginal (spaţiul central], deşi vaginul femeii se poate dilata foarte mult, aşa cum se întâmplă în timpul naşterii.
Colul uterin, porţiunea inferioară a uterului, se prelungeşte în jos în interiorul părţii superioare a cavită­ţii vaginului. în locul unde vaginul femeii se arcuieşte pentru a se uni cu cervixul, se formează nişte recesuri cunoscute sub numele de fornixuri (funduri de sac) vaginale. Acestea sunt în număr de patru: anterior, posterior, drept şi stâng, astfel încât formează un inel complet.
Peretele subţire al vaginului este format din trei straturi:
■ Adventicea – stratul extern for­mat din ţesut conjunctiv fibroelastic, ce permite distensia atunci când este necesar;
■ Tunica musculară – stratul mus­cular central al peretelui vaginal;
■ Mucoasa – stratul intern al vagi­nului; acesta este dispus sub formă de numeroase pliuri (falduri adânci) şi este formată dintr-un epiteliu mul-tistratificat (înveliş asemănător pie­lii), care îi creşte rezistenţa la abrazi-uneîn timpul actului sexual.

Vaginul este un organ muscular tubular, înzestrat cu capacitatea de a se dilata în timpul actului sexual şi al naşterii. Are o lungime de aproximativ 8 cm.

Organele genitale externe

Organele genitale feminine externe, sau vulva, reprezintă partea aflată la suprafaţa corpului, la exteriorul vaginului. Ele constă din:
■ Muntele pubian – zona rotundă, păroasă, formată din ţesut gras şi situată deasupra osului pubian;
■ Labiile mari – cele două falduri externe grăsoase de piele, care acoperă deschiderea vulvei;
■ Labiile mici – cele două falduri mucoase mai mici, situate în interi­orul despicăturii vulvare;
■ Vestibulvaginal-zonaîn carese deschid vaginul şi uretra;

Orificiul vulvar este închis parţial de un pliu al mucoasei, care poartă numele de himen; acesta se poate rupe la primul contact sexual, din cauza utilizării tampoanelor intra-vaginale, sau în cursul unui examen ginecologic.

Organele genitale externe includ patru falduri tegumentare, denumite labil.

.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vaginul Femeii

Lasă un răspuns