Colul uterin (cervixul) – Corpul Uman Organe Interne0 Comments

Publicat in:


>Cervixul sau colul uterin constituie porţiunea inferioară, îngustată a uterului.
Colul uterin este fixat în poziţie cu ajutorul ligamentelor cervicale, ancorând astfel corpul uterin rela­tiv mobil de deasupra.
STRUCTURA CERVIXULUI
Cervixul este format dintr-un canal îngust, care la femeia adultă are o lungime de aproximativ 2,5 cm. Pereţii cervixului sunt rezistenţi şi conţin pe lângă musculatură şi mult ţesut fibros, spre deosebire de corpul uterului, la care predomină structura musculară.
Canalul central al colului repre­zintă continuarea în jos a cavităţii uterine, care se deschide la capătul său inferior – orificiul uterin extern – în cavitatea vaginului. Acest canal are cea mai mare lărgime în porţiu­nea centrală şi se îngustează uşor la nivelul orificiul uterin intern, aflat la extremitatea sa superioară şi a celui extern, situat dedesubt.
MUCOASA CERVICALĂ
Epiteliul, sau mucoasa cervixului, este de două tipuri:
■ Endocervical – constituie mu­coasa care tapetează canalul cervi­cal, în interiorul colului. Acest epite-liu este format dintr-un singur strat de celule columnare care acoperă o suprafaţă formată din numeroase pliuri care conţin glande.
■ Ectocervical – acesta acoperă porţiunea de cervix care se prelun­geşte în jos, în interiorul vaginului; este format din epiteliu scuamos şi dispusîn mai multe straturi.

Cervixul este localizat la extremitatea inferioară a uterului. Conţine mai puţin ţesut muscular decât uterul şi este tapetat cu doua tipuri diferite de celule epiteliale.

Orificiul cervical

Deschiderea canalului cervical în porţiunea superioară a vaginului, este reprezentată de orificiul cer­vical extern.
Dacă de exemplu, la examinarea microscopică a unui frotiu cervi­cal de rutină, s-au observat o serie de celule anormale, poate fi nevoie de examinarea mai atentă a acestei regiuni. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui colposcop, un fel de microscop de putere mică.
COLPOSCOPIA
In cursul colposcopiei, cervixul se acoperă cu un colorant lichid, care pune în evidenţă zonele cu celule anormale.

Aspectul normal al colului uterin, vizualizat cu ajutorul valvelor. Mucoasa de culoare roz mai închis care căptuşeşte interiorul cervixului, poate fi observată şi la nivelul orificiului extern al colului uterin.

Cervix de nulipară
La o femeie care nu a născut niciodată (nulipară), orificiul cervical extern are formă circulară. Canalul este de asemenea mai îngust înainte de naşterea pe cale vaginală.

Cervix de multipara
După ce femeia a născut, orificiul cervical extern capătă un aspect de fantă. în urma trecerii fătului prin canalul cervical în timpul naşterii, acesta devine puţin mal larg.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Colul uterin (cervixul) – Corpul Uman Organe Interne

Lasă un răspuns