Tuberculoza pulmonara – Simptome si Tratrament0 Comments

Publicat in:


Tuberculoza la adulţi

Tuberculoza este o cauză importantă de deces, în întreaga lume, fiind din nou în creştere în ţările dezvoltate. Cel mai frecvent, boala afectează plămânii, dar se poate localiza şi la nivelul altor organe din corp.

Tuberculoza (TBC) este o infecţie produsă de bacteria numită Myco­bacterium tuberculosis. Ea poate afecta orice organ, dar cel mai frecvent sunt atacaţi plămânii. In secolul al XlX-lea, tuberculoza era responsabilă de aproximativ unul din cinci decese.

In prima jumătate a secolului al-XX-lea s-a observat, în ansamblu, o scădere a acestei cifre, probabil datorită îmbunătă­ţirii alimentaţiei şi a condiţiilor de viaţă, dar şi datorită descoperirii antibioticelor.

tuberculoza TBC In ultimii ani, totuşi, a fost sem­nalată o recrudescenţă a tuber­culozei, în unele regiuni ale lumii, în principal ca urmare a creşterii numărului de infecţii HIV, cazuri în care tuberculoza este o compli­caţie obişnuită. In prezent se esti­mează că numărul de cazuri anu­ale este de aproximativ 3 milioane în toată lumea.

GRUPURI DE RISC

Pe lângă persoanele infectate cu HIV, mai există şi alte grupuri bine cunoscute, cu risc de a face tuberculoză:

■ Persoanele vârstnice;
■ Imigranţii din India şi Orien­tul îndepărtat (zone cu o incidenţă crescută a TBC-ului);
■ Personalul din spitale;
■ Persoane care au alte afecţiuni asociate (cum ar fi diabetul, leucemia şi alcoolismul) ce pot afecta mecanismele de apărare ale orga­nismului împotirva infecţiilor;
■ Acele persoane care fac trata­mente cu steroizi sau chimioterapice;
■ Persoanele ce trăiesc în condi­ţii de sărăcie (de exemplu, cei fără adăpost şi cei ce suferă de malnutritie).

Tuberculoza poate afecta orice organ din corp, inclusiv pielea. Anumite grupuri populaţionaie au risc crescut de a contacta TBC. Aceste grupuri includ persoanele fără adăpost şi cele ce locuiesc în spaţii suprapopulate şi prost ventilate.

Stadiile infecţiei

Tuberculoza este o boală contagi­oasă. Tusea duce la împrăştierea unor picături foarte mici ce conţin bacterii, ce pot fi inhalate în plă­mâni şi pot provoca boala.

Stadiile tuberculozei

Infecţia are trei stadii:

El Tuberculoza primară

Aceasta este situaţia în care TBC se dezvoltă la persoanele care nu au mai fost infectate. In jurul bac­teriei, la locul infecţiei, apare o reacţie inflamatorie uşoară. De obicei nu apar simptome, zona de inflamaţie se transformă într-un nodul cu aspect brânzos [cazeificarei, apoi se vindecă (prin fibrozare] şi se calcidifică. Această calcifiere frecvent pe radiografia toracică.

Tuberculoza latentă

Bacteria are capacitatea de a supravieţui în interiorul pereţi­lor ce delimitează reacţia infla­matorie, fără a determina apariţia simptomelor, până când, din cauza unei scăderi a imunităţii, boala se reactivează.

Tuberculoza în faza post-prim

Aceasta este o infecţie la cei care au mai fost expuşi unei infec­ţii primare. Iarăşi, această reac­ţie se poate vindeca şi calcifica, dar de această dată se poate rupe în căile respiratorii, provocând apariţia unei pneumonii, sau se poate împrăştia prin sânge în ficat, splină, oase sau meningele de la nivelul creierului.

Această formă se numeşte tuberculoză miliară, deoarece organele au un aspect de parcă ar fi invadate de numeroase gră­unţe de mei; de fapt, ele con­ţin zone întinse de depozite bac­teriene. Simptomatologia acestui stadiu apare treptat, de obicei în câteva luni.

Radiografiile toracice ajută la stabilirea diagnosticului de tuberculoză. în acest caz, prezenţa a mii de noduli foarte mici la nivelul plămânilor indică prezenţa tuberculozei miliare.

Diagnostic si tratament

Modul cel mai sigur de a confirma diagnosticul de TBC este izola­rea bacteriei din spută. Un pro­ces de colorare special, ce are loc în laborator, va identifica bacteria; ca variantă, bacteria poate fi iden­tificată prin însămânţare pe medii de cultură. Tehnicile moderne, mai eficiente, includ capacitatea de a detecta ADN-ul bacteriei. Uneori nu se poate obţine spută şi este necesară efectuarea unei bronhoscopii (examen endosco­pic) pentru a putea preleva o probă de ţesut pulmonar. Câteodată se recoltează probe de ţesut din alte organe decât plămânii, pentru exa­minare microscopică.

Radiografiile toracice pot ajuta la punerea diagnosticului, arătând aspecte caracteristice, cum ar fi umbre şi calcificări în lobii superi­ori ai plămânilor.

TRATAMENT Tuberculoza

Dacă se administrează tratamentul corect şi pacientul ia zilnic medicaţia recomandată, pe o perioadă suficientă de timp, boala este de obicei eradicată. Există patru antibiotice folosite de obicei, toate cu administrare orală. Ele se folosesc în combina­ţii, deoarece bacteriile sunt deose­bit de greu de distrus. Medicamen­tele folosite sunt rifampicina, isoniazidul, etambutolul şi pirazinamida.

Tratamentul eficient presupune administrarea medicamentelor pe o perioadă totală de şase luni. Dacă boala s-a răspândit dincolo de plă­mâni, ar putea fi necesar ca această perioadă să fie mărită. Rezistenţa la medicamente a devenit o problemă în ultimii ani, astfel încât se pot lua în calcul şi alte antibiotice.

EFECTE SECUNDARE

Există un număr de efecte secundare asociate cu adminis­trarea medicamentelor antitu-berculoase.

– Rifampicina

Principalul efect secundar este greaţa şi durerile abdominale, dar acestea sunt, de obicei, uşoare. Dacă pacienta ia pilule contraceptive, atunci se recomandă folosirea unor metode alternative de contracepţie, deoarece acest medica­ment poate interfera cu metabolizarea pilulei. Rifampicina este eli­minată prin urină, lacrimi şi tran­spiraţie şi poate colora aceste secreţii în portocaliu aprins.

– Isoniazida

Acest medicament poate pro­voca probleme la ficat. El poate declanşa şi apariţia unor tulburări neurologice, cu furnicături şi amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor. Acest efect secundar poate fi tratat prin administrarea de piridoxină [vitamina B6), care are rol de protecţie a nervilor.

– Etambutolul

Acesta poate provoca rareori afec­tarea gravă a vederii. înainte de administrarea medicamentului se indică un consult oftalmologie. Dacă apar modificări ale vederii, se opreşte administrarea medica­mentului şi se acordă imediat îngrijiri medicale. In astfel de situaţii vederea îsi revine de obicei.

– Pirazinamida

La fel ca şi Isoniazida, acest medi­cament poate provoca leziuni hepatice, fiind necesară urmărirea regulată a funcţiei hepatice. Poate provoca de asemenea, dureri arti­culare, dar acestea răspund de obicei la aspirină.

Mărirea de volum a ganglionilor este de obicei un simptom al tuberculozei postprlmare. Alte simptome includ oboseala, pierderea în greutate şi tuşea (uneori cu sânge).

Profilaxia TBC

Deoarece malnutriţia reduce rezistenţa la boală, se recomandă o alimentaţie sănătoasă. Fuma­tul şi consumul excesiv de alcool reduce mecanismele de apărare în faţa bacteriilor, aşa încât ar tre­bui evitate. Descoperirea contacţilor per­mite identificarea tuturor persoane­lor care au venit în contact apropiat cu o persoană infectată cu tubercu­loză. Aceste persoane ar trebui testate pentru a controla dacă sunt sau nu bolnave, pentru a putea fi apoi tratate sau pentru a primi o serie scurtă de antibiotice, dacă au risc crescut de a face boala.

TESTUL HEAF

Este un test de imunitate, care se foloseşte înainte de vaccinare, şi care presupune injectarea subcu­tanată de tuberculină (o proteină ce intră în alcătuirea bacteriei), la nivelul antebraţului. Trei zile mai târziu zona este controlată urmă­rind înroşirea şi umflătura locală, ce reflectă imunitatea naturală a organismului. 0 reacţie neobiş­nuit de extinsă poate indica pre­zenţa unei infecţii active, ce nece­sită instituirea tratamentului.

Vaccinare TBC

Vaccinarea împotriva TBC (vac­cinul Calmette – Guerin – BCG) constă din administrarea de bac­terii vii ce şi-au pierdut capacita­tea de a produce boala. Vaccinul stimulează sistemul imun, ceea ce duce la creşterea mecanisme­lor de apărare ale organismului, fără a provoca leziuni. Vaccinul este administrat în general la copiii în vârstă de 12-13 ani, la toţi nou-născuţii ai căror mame au fost infectate şi în acele zone în care există risc crescut de TBC. în România vaccinarea BCG este obligatorie la scurt timp de la naştere.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tuberculoza pulmonara – Simptome si Tratrament

Lasă un răspuns