OSCIOARE OSMORECEPTOR, OSTEOATRITĂ, OSTEOARTROPATIE, OSTEOARTROTOMIE – Definitie Medicala0 Comments

Publicat in:


>OSCIOARE
Un grup de trei oase de dimensiuni foarte mici, ce se găsesc la nivelul urechii medii. Ele se numesc cio­canul, scăriţa şi nicovala. Aceste oase asigură transmiterea sune­tului către structurile anatomice ce conţin lichid ale urechii interne, care transformă vibraţiile în impul­suri nervoase.

O imagine obţinută cu microscopul, a scăriţei, unul dintre cele trei oase mici numite oscioare. Ele sunt răspunzătoare de conducerea undelor sonore In urechea medie.
OSMORECEPTOR
Celule senzitive, ce se găsesc la nivelul regiunii hipotalamice a cre­ierului, ce detectează nivelul de sodiu din organism.
In timpul perioadelor de deshidratare, nivelul sodiului în sânge creşte, osmoreceptorii detectează această schimbare şi trimit sem­nale către hipotalamus, care elibe­rează hormonul antidiuretic (ADHJ. Acest hormon limitează pierderea de apă din organism.
OSTEOATRITĂ
O boală degenerativă a articula­ţiilor. Majoritatea persoanelor au un grad de modificări articulare în jurul vârstei de 40 de ani, daraces-tea devin universale la vârsta de 70 de ani. Debutul poate să fie la orice vârstă, atunci când a existat o lezi­une anterioară a articulaţiei, prin traumatism sau prin îmbolnăvire.
Articulaţiile afectate au o supra­faţă neregulată, cu pierderea carti­lajului hialin. Elementele structu­rale ale articulaţieiîncep să prolife­reze şi articulaţia se remodelează. Ţesuturile din jur se pot hipertrofia şi ele (îşi măresc volumul).
Persoanele afectate acuză instalarea treptată a unor dureri ce se agravează în timpul activi­tăţii fizice şi rigiditate articulară dimineaţa, la trezire. Pe măsură ce boala progresează, mobilitatea articulară se reduce. Atunci când activitatea fizică este grav limitată, articulaţia poate fi înlocuită
OSTEOARTROPATIE
Afectare a osului sau a cartilaju­lui, ce apare într-o articulaţie sau în jurul acesteia. De exemplu, oste-oartropatia hipertrofica este o afecţiune caracterizată de formarea de os nou, la capetele distale ale oase­lor lungi, ce poate afecta funcţiona­rea articulaţiei. Apare ca o compli­caţie a unor boli toracice cronice, cum este cancerul pulmonar.

Osteoartrita este o boală a articulaţiilor care afectează în special persoanele în vârstă. Articulaţiile afectate devin dureroase şi rigide, iar mişcările sunt din ce în ce mai limitate.
OSTEOARTROTOMIE

îndepărtarea chirurgicală a osului din jurul unei articulaţii. Procedeul chirurgical este folosit deseori în cazul pacienţilor cu artrită reuma-toidă, la care hipertrofia şi defor­marea osoasă compromit grav funcţia, reduc mobilitatea şi pro­voacă dureri puternice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

OSCIOARE OSMORECEPTOR, OSTEOATRITĂ, OSTEOARTROPATIE, OSTEOARTROTOMIE – Definitie Medicala

Lasă un răspuns