Parul Uman – Etapele Cresterii parului0 Comments

Publicat in:


>Părul creşte în etape. Orice factor, cum ar fi stresul sau anumite medicamente, ce dereglează acest echilibru pot duce la rărirea părului şi la pierderea acestuia.

Părul creşte în cicluri, ce implică o fază de creştere şi o fază de repaus, în timpul fazei de creştere firul de păr se formează şi creşte, pe măsură ce se adaugă celule la baza rădăcinii. Această fază poate dura de la doi la şase ani. Deoarece părul creşte cu o lungime de aproxima­tiv 10 cm pe an, orice fir de păr este puţin probabil că va creşte mai mult de un metru lungime.
FAZA DE REPAUS
In cele din urmă, diviziunea celu­lară se opreşte (faza de repaus) şi creşterea părului încetează. Folicu­lul pilos se micşorează, la aproxi­mativ a şasea parte din lungimea sa normală, iar papilele dermice res­ponsabile de hrănirea unor celule noi de păr, se desprinde de bul­bul de la rădăcină. In timpul aces­tei faze părul mort este menţinut pe loc. Acestea sunt firele de păr care par să cadă în smocuri, atunci când părul este spălat şi periat. în cele din urmă începe un nou ciclu, iar părul se desprinde din folicul, pe măsură ce începe producerea unui nou fir de păr.
DIFERITE TIPURI DE PĂR
Lungimea fiecărei faze depinde de tipul de fir de păr: părul de pe scalp tinde să crească pe o perioadă de trei ani şi să intre în faza de repaus timp de unul sau doi ani, în timp ce părul ce formează genele şi care este mult mai scurt, va creşte timp de aproximativ 30 de zile şi va fi în repaus pentru alte 105 zile, înainte de a se desprinde şi a cădea. în orice moment, aproximativ 90 la sută din­tre firele de păr de pe cap se găsesc în faza de creştere, iar pierderea normală este de aproximativ 100 de fire de păr pe zi.

Părul nu creşte într-un ritm constant; firele de păr trec fiecare prlntr-o fază de creştere şi o fază de repaus, înainte de a cădea şl de a fi înlocuite.

Pierderea părului

Pe măsură ce îmbătrânim, rata de creştere a părului scade. Părul nu mai este înlocuit la fel de repede pe cât cade şi apare o rărire a lui difuză, cu zone de lipsă totală a părului (alopecie), care apare în special la bărbaţi.
PIERDEREA PREMATURĂ A PĂRULUI
Modificările fiziologice ce duc la apariţia cheliei la bărbaţi diferă de cele ce duc la apariţia alopeciei. Chelia la bărbaţi este o tulburare determinată genetic şi se crede că ea este provocată de modifică­rile în răspunsul foliculului pilos la testosteron. Ciclurile de creş­tere ale fiecărui folicul pilos devin aşa de scurte încât multe dintre firele de păr nu apucă să răsară din foliculul pilos înainte de a se desprinde din acesta, iar cele ce răsar sunt foarte subţiri.
Rărirea firelor de păr şi pierde­rea acestora pot fi datorate şi fac­torilor precum stresul, ce tulbură echilibrul normal dintre căderea părului şi înlocuirea acestuia cu noi fire, într-un ciclu firesc.

Chelia la bărbaţi este o afecţiune ereditară. Faza de creştere a fiecărui fir de păr este aşa de scurtă încât firul se desprinde din folicul înainte de a răsări la nivelul scalpului.

Culoarea firului de păr depinde de pre­zenţa pigmentului numit melanină, pro­dus de melanocite, la nivelul bulbu­lui din foliculul pilos, pigment care apoi este transferat în zona corticala.
Părul de culoare închisă conţine mela­nină adevărată ca cea care se găseşte în piele, în timp ce părul blond şi cel roş­cat rezultă din prezenţa unor tipuri de melanină ce conţin sulfuri şi fier. Părul gri sau alb apare prin scăderea cantităţii de melanină (scădere determinată gene­tic) şi din înlocuirea melaninei cu bule de aer, la nivelul tulpinii firului de păr.
Adulţii au în jur de 120.000 de fire de păr pe cap. Persoanele roşcate tind să aibă mai puţine fire de păr, în timp ce cele blonde au mai multe.

Compoziţia exactă a keratinei pro­dusă de corp este determinată genetic şi diferă de la persoană la persoană. Deoa­rece keratină este responsabilă şi de tex­tura firului de păr, aceasta poate varia semnificativ de la individ la individ.
O tulpină a firului netedă, cilindrică, va duce la creşterea unui fir de păr drept, în timp ce o tulpină ovală va duce la formarea unui păr ondulat. O tulpină ce are formă de rinichi va duce la forma­rea părului creţ.

Culoarea şi textura firului de păr sunt determinate genetic şi pot varia semnificativ. Culoarea este determinată de conţinutul de melanină, în timp ce textura depinde de compoziţia exactă a keratinei.



Daca ai gasit folositor acest post, Aboneaza-te prin e-mail.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Parul Uman – Etapele Cresterii parului

Lasă un răspuns