OPTOMETRU, OPTOTIP, ORAL, ORBICULAR, ORBIRE, ORBITĂ – Definitie Medicala0 Comments

Publicat in:


>OPTOMETRU
Instrument [denumit şi refracto-metru] utilizat pentru măsurarea capacităţii ochiului de a modifica direcţia razelor luminoase, atunci când acestea pătrund si traver­sează globul ocular, astfelîncât să se focalizeze pe retină (stratul de celule sensibile la lumină din inte­riorul globului ocular].
Optometrul poate fi utilizat în scopul determinării tipului şi numărului de dioptrii ale lentilelor necesare pentru corectarea defec­telor de vedere.

Opticienii pregătesc şi potrivesc instrumente optice, mai ales ochelari şl alte mijloace de ajutare a vederii. Optometriştii testează acuitatea vizuală şl prescriu lentile corectoare.
OPTOTIP
Tablou folosit în mod obişnuit pen­tru testarea acuităţii vizuale. Este format din mai multe rânduri de majuscule (litere mari], fiecare dintre ele cu dimensiuni din ce în ce mai mici. Un pacient cu vedere normală trebuie să poată vedea clar primul rând de sus de la o dis­tanţă de 60 de metri, iar al şaptelea rând de la o distanţă de 6 metri.
ORAL
Care se referă la cavitatea bucală (gură).
Termen aplicat medicamentelor care se iau pe cale bucală.
ORBICULAR
Oricare dintre muşchii circulari de la nivelul feţei: orbicularul gurii (aflat în jurul gurii şi care strânge buzele) şi orbicularul ochiului (înconjoară fiecare orbită şi închide pleoapele strâns).
ORBIRE
Incapacitatea de a vedea. Există grade variabile de deficit, de la orbirea totală la limitări parţiale ale vederii. Cauzele obişnuite ale orbirii variază în funcţie de vârstă şi regiunea geografică. La vârst­nici, cauzele cele mai frecvente sunt: cataracta, degenerarea maculară şi glaucomul. Infecţia rubeolică In utero, oftalmia nou-născutului şi fibroplazia retrocris-taliniană, apar la copii.
în ţările în curs de dezvoltare şi cele subdezvoltate, orbirea este produsă de deficienţa de vitamină A, trahom şi oncocercoză. Trata­mentul depinde de cauza şi durata orbirii, dar adeseori vederea nu poate fi recuperată.

Cataracta este o cauză obişnuită a orbirii parţiale sau totale – opacifiere progresivă a cristalinului ocular. Cataracta poate fi de cauză congenitală sau produsă de boli sau traumatisme la nivelul ochiului.
ORBITĂ
Cavitatea de la nivelul craniu­lui care conţine globul ocular şi structurile din vecinătatea aces­tuia (anexe).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

OPTOMETRU, OPTOTIP, ORAL, ORBICULAR, ORBIRE, ORBITĂ – Definitie Medicala

Lasă un răspuns