Ondasetron – Medicament Prospect0 Comments

Publicat in:


>DENUMIRE COMUNA
Zofran
CLASA FARMACOLOGICĂ
Antiemetic FORMĂ DE PREZENTARE
Tablete, Soluţie injectabilă, Sirop, Supozitoare
ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ

PRECAUŢII
Sarcina şi alăptarea la sân – nu a fost stabilit încă gradul de risc al administră­rii ondasetronului la femeile însărcinate sau care alăptează,

DESCRIERE
Unul dintre efectele majore ale chimiote-rapiei anticanceroase îl constituie greaţa şi vărsăturile. Ondasetron este un antiemetic destinat ameliorării acestei probleme.


UTILIZĂRI CURENTE
■ Greaţa post-chimioterapie – greaţa şi vărsăturile asociate cu tratamentul chimi­oterapie reprezintă unul din principalele dezavantaje ale acestui tratament.
Ondasetronul este eficient în special în managementul acestor simptome. Este administrat frecvent împreună cu dexa-metazona, pentru a îi creşte eficacitatea. Doza administrată depinde de tipul agen­tului anticanceros utilizat
■ Post-operator – ondasetron este util în prevenirea simptomelor de greaţă şi vomă apărute după intervenţiile chirurgicale.

EFECTE SECUNDARE
Frecvente
■ Constipaţie;
■ Dureri de cap. Mai rare
■ Erupţii cutanate;
■ Frisoane;
■ Disconfort digestiv (gastric). Interacţiuni
■ Nu s-au raportat.

MOD DE ACŢIUNE
Substanţa chimică numită 5HT (serotonină) constituie un neurotransmiţător important în cadrul mecanismului de producere a vărsătu­rilor. Există cel puţin şapte tipuri de receptori 5HT cu care se poate combina, dar nu toţi au efect asupra simptomelor de greaţă şi vomă. Ondasetron acţionează probabil prin blocarea receptorilor 5HT3.

Ondasetron poate fi administrat pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale. Este util în prevenirea simptomelor de greaţă şi vărsături postoperatorii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ondasetron – Medicament Prospect

Lasă un răspuns