MONORHISM MONOXID DE CARBON TETRACLORURĂ DE CARBON MONOZOMIE – definitie medicala0 Comments

Publicat in:


>MONORHISM
Absenţa unui testicul ca urmare a incapacităţii sale de a coborî în scrot. Poate rezulta şi în urma îndepărtării chirurgicale a unui testiculsau, mai rar, prin distruge­rea sa din cauza unei boli.
MONOXID DE CARBON
Un gaz incolor, toxic, care se com­bină cu hemoglobina din sânge pentru a forma carboxihemoglo-bină. Astfel hemoglobina nu mai este disponibilă pentru combinaţia cu oxigenul, care este esenţial vie­ţii, putând duce la moarte.
Intoxicaţia trebuie tratată prompt, altfel moartea este rapidă. Pacientul trebuie scos din zona cu gaz toxic şi i se administrează oxi­gen pur, urmând să fie transportat de urgenţă la spital.
Monoxidul de carbon prezent în fumul de ţigară atacă arterele şi de aceea mulţi fumători prezintă diverse forme de boală arterială, în special îngustarea arterelor ini­mii. Aceasta provoacă ischemie coronară şi, frecvent, afectează şi membrele inferioare, producând crampe musculare intermitente, datorate cantităţii insuficiente de sânge ce ajunge în zonă.
TETRACLORURĂ DE CARBON
Un lichid intens mirositor, folosit pe scară largă în industrie, pen­tru curăţarea uscată. Este extrem de toxic şi, dacă este înghiţit, nece­sită tratament şi îngrijiri medicale urgente.
MONOZOMIE
Anomalie caracterizată prin absenţa unui cromozom.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

MONORHISM MONOXID DE CARBON TETRACLORURĂ DE CARBON MONOZOMIE – definitie medicala

Lasă un răspuns