Splina – Corpul Uman Organe InterneUn comentariu

Publicat in:


>  Splina reprezintă cel mai mare organ limfatic al corpului. Are o culoare purpurie închisă şi este situată sub rebordul costal, în partea stângă a abdomenului.
      Imagine Splina umana
  Dimensiunile splinei pot varia foarte mult, dar de regulă are mărimea unui pumn strâns. La vârstnici, splina se atrofiază şi se reduceîn dimensiuniîn mod natural.
Hilul splinei conţine vasele de sânge (artera şi vena splenică) şi unele vase limfatice. Hilul conţine de asemenea ganglioni limfatici, precum şi coada pancreasului, toate aflate în interiorul ligamentului splenorenal -un pliu al peritoneului.

SUPRAFAŢA SPLINEI

Splina prezintă indentaţii (amprente) ale organelor aflate în jurul ei. Supra­faţa aflată sub diafragm este uşor curbată, în timp ce suprafaţa visce­rală poartă impresiunile stomacu­lui, ale rinichiului stâng şi a flexurii stângi a colonului.

ÎNVELIŞURILE SPLINEI

Splina este acoperită şi protejată de o capsulă subţire, alcătuită din ţesut conjunctiv dens fibroelastic. în acest ţesut se găsesc fibre musculare care permit splinei să se contracte peri­odic. Prin aceste contracţii, sângele filtrat de splină este reintrodusîn cir­culaţie.
La exteriorul capsulei, splina este înconjurată în totalitate de perito­nei stratul subţire de ţesut conjunc­tiv care căptuşeşte cavitatea abdomi­nală şi acoperă organele din interio­rul ei.

Microanatomia splinei

Splina este delimitată de o capsulă a cărei prelungiri (trabecule) pătrund în interiorul său. Trabeculele au rol de susţinere a ţesutului splenic moale şi conţin numeroase vase de sânge.
Prin secţionarea suprafeţei se poate vizualiza ţesutul splenic propriu-zis, care este compus din zone palide cuprinde în interiorul unui fundal de culoare roşie, cele două tipuri de ţesu­turi fiind cunoscute sub denumirea de pulpă albă şi pulpă roşie.


PULPA ALBA

Pulpa albă este formată în principal din celule limfoide grupate în jurul ramurilor mici ale arterei splenice, care aduce sângele la splină.

PULPA ROŞIE

Pulpa roşie (în interiorul căreia se găsesc insulele de pulpă albă) este alcătuită din ţesut conjunctiv. Acest ţesut conţine globule roşii şi macro-fage (celule care pot îngloba şi dis­truge alte celule).
Acest ţesut are funcţia de filtrare a sângelui şi de îndepărtare a globu­lelor roşii deteriorate (degradate) din circulaţie.

Imagine de microscopie a splinei, în care se observă zone de pulpă albă (încercuite) încastrate în matricea formată de pulpa roşie. Flecare zonă de pulpă albă are o arteră centrală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Splina – Corpul Uman Organe Interne

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns