Muşchii mai profunzi ai peretelui abdominal – Corpul Uman0 Comments

Publicat in:


>Sub muşchiul oblic extern se află încă două straturi de muşchi plaţi, oblicul intern şi transversul abdominal.

Muşchiul oblic intern este un muş­chi plat, întins, situat mai profund, sub muşchiul oblic extern. Fibrele sale au o direcţie ascendentă şi spre interior, la aproximativ 90 de grade de cele ale oblicului extern.
Fibrele oblicului intern pornesc de la nivelul fasciei lombare (strat de ţesut conjunctiv situat pe fiecare parte a coloanei vertebrale), creasta iliacă a bazinului şi ligamentul inghi­nal (care se găseşte în şanţul aflat între abdomen şi coapsă).
La fel ca şi oblicul extern, muş­chiul oblic intern se insera într-o aponevroză rezistentă, întinsă, care se desparte în două straturi, pentru a cuprinde muşchiul drept abdomi­nal (teaca dreptului abdominal).

muşchiul transversal abdominal
Reprezintă stratul cel mai intern al celortrei muşchi care susţin conţinu­tul abdominal. Fibrele sale au direc­ţie orizontală pentru a se insera pe cea mai mare parte din lungimea sa la nivelul unei aponevroze aflate îna­poia muşchiului drept abdominal.


muşchiul drept Abdominal
Aceşti doi muşchi sub formă de benzi, au direcţie verticală, pe partea ante­rioară a peretelui abdominal.

Porţiunea superioară a fiecăruia dintre aceşti muşchi este mai largă şi mai subţire decât segmentul infe­rior, între ei se află o bandă subţire, tendinoasă de ţesut conjunctiv rezis­tent, numit linia albă.

Teaca dreptului abdominal
Muşchiul drept abdominal este învelit într-un strat de ţesut con­junctiv format prin unirea apone-vrozelor celor trei muşchi ai pere­telui abdominal.
Cele trei sferturi superioare ale tecii dreptului diferă de pătrimea inferioară prin modul în care se întrepătrund cele trei aponevroze.
■ Teaca porţiunii superioare a dreptului abdominal
Peretele anterior este format din aponevroză oblicului extern şi jumătate din aponevroză oblicului intern, în timp ce peretele poste­rior este format din cealaltă jumă­tate a oblicului intern şi apone­vroză transversului abdominal.
■ Teaca porţiunii inferioare a dreptului abdominal
în faţa muşchiului drept abdo­minal se află trei aponevroze, care este aşezat la rândul său, direct pe fascia transversală de dedesubt.
Cele trei aponevroze se întâl­nesc la nivelul liniei mediane pen­tru a forma linia albă, cu rezis­tenţă crescută. La fel ca şi muş­chiul drept abdominal, teaca drep­tului conţine vase de sânge situate în profunzimea muşchiului.

Muşchiul drept abdominal se întinde de-a lungul părţii anterioare a abdomenului. Este învelit într-un strat de ţesut conjunctiv denumit teaca dreptului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Muşchii mai profunzi ai peretelui abdominal – Corpul Uman

Lasă un răspuns