Zona zoster – O infecţie virală întârziată0 Comments

Publicat in:


Daisy aştepta cu nerăbdare să îşi viziteze nepoţii, dar era preocu­pată de faptul că nu se simţise bine cu o noapte înainte, având o stare ca de răceală. Mai mult, în dimi­neaţa în care trebuia să plece în vizită. S-a trezit cu o durere în par­tea dreaptă a toracelui, aşa încât a decis să anuleze vizita la nepoţi şi să rămână acasă.

Simptomatologie

Durerea de la nivelul zonei tora­cice devenea tot mai puternică şi Daisy a luat nişte tablete de para­cetamol pentru a o uşura. La două zile după ce a apărut durerea, Daisy a observat o înroşire a pielii de sub sânul drept şi apariţia unor mici vezicule. în acest moment ea s-a prezentat la medic.

Identificarea erupţiei

Medicul a recunoscut erupţia ca fiind rezultatul unei infecţii cu viru­sul varicelo-zosterian, din grupa horpes virusurilor şi a întrebat-o pe Daisy dacă s-a simţit rău cu puţin timp în urmă. Daisy a menţi­onat că şi-a amânat vizita la nepoţi, deoarece se simţea rău în perioada respectivă. Medicul a sfătuit-o să îşi amâne vizita la nepoţi până când toate veziculele se trans­formăm cruste, deoarece nepoţii ar putea face varicelă (vărsat de vânt). Medicul i-a mai explicat pacientei că erupţia s-ar putea intensifica în următoarele câteva zile. El a sfătuit-o să se odihnească şi să rămână în casă, astfel încât să nu răspân­dească infecţia şi i-a dat reţetă pen­tru un preparat antiviral (tablete de aciclovir) pentru a reduce severita­tea şi durata infecţiei.
In timpul săptămânii următoare erupţia şi durerea s-au intensifi­cat şi Daisy s-a prezentat din nou la medic. Acesta a confirmat că nu apăruse o infecţie secundară a veziculelor, astfel încât nu era necesară administrarea de anti­biotice.

O vindecare lentă

Erupţia a durat aproximativ patru săptămâni. Ea era limitată la regiunea de piele de pe o mână ce se întindea de la zona spatelui în jurul părţii drepte a toracelui, sub sânul drept – erupţia urma traseul celui de-al şaselea nerv intercostal. Chiar şi după ce ultima veziculă s-a uscat, Daisy a mai continuat să aibă dureri, care au cedat treptat.
Zona zoster este produsă de acelaşi virus care determină vari­celă. Zona zoster este considerată a fi reactivarea unei infecţii pe care pacientul a avut-o cu mult timp în urmă, sub formă de varicelă şi afectează în general persoanele maiîn vârstă. Erupţia apare în zona de tegument corespunzătoare dis­tribuţiei unui nerv senzitiv, numită dermatom. Ea apare pe o singură parte a corpului, oprindu-se la linia de mijloc din partea anteri­oară a corpului.

Zona Zoster afectează o arie de tegument deservită de un anumit nerv senzitiv (un dermatom). în cazul acestui pacient, cel implicat este nervul trlgemen, ce inervează o zonă a feţei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Zona zoster – O infecţie virală întârziată

Lasă un răspuns