Tratarea celiachieiUn comentariu

Publicat in:


>Persoanele cu boală celiacă trebuie să urmeze un regim alimentar strict, fără gluten, în condiţiile respectării acestor restricţii alimentare, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, dar trebuie să efectueze controale medicale în mod regulat.

Este foarte important ca pacien­ţii cu boală celiacă să realizeze că trebuie să urmeze un regim ali­mentar fără gluten pe parcur­sul întregii vieţi. Cu toate acestea, până la jumătate din totalul paci­enţilor diagnosticaţi nu reuşesc să menţină o astfel de dietă. Acest lucru are consecinţe nefaste, deoarece, prin modificarea regi­mului alimentar, majoritatea paci­enţilor se simt mai bine, iar modi­ficările existente la nivelul intes­tinului subţire dispar în decurs de câteva săptămâni.

COMPLIANŢA ALIMENTARĂ

Nu există niciun motiv pentru care majoritatea pacienţilor cu boală celiacă să nu poată trăi o viaţă activă şi împlinită în condiţi­ile în care îşi respectă regimulali-mentar.
Orice persoană diagnosticată cu boală celiacă trebuie să fie văzută de un nutritionist care va face o anam­neză alimentară detaliată siva reco­manda dieta adecvată, care să nu conţină gluten. Complianţa alimen­tară este fără discuţie mult îmbu­nătăţită dacă pacienţii apelează şi la una dintre asociaţiile locale de pro­fil (în România, de exemplu Asocia­ţia Aglutena www.celiachie.ro)

ALIMENTELE FĂRĂ GLUTEN

în principal, alimentaţia fără glu­ten exclude toate alimentele care conţin grâu, orz sau secară. Majo­ritatea nutriţioniştilor recomandă şi evitarea ovăzului, deoarece unele produse pot conţine gluten. Astfel de măsuri pot părea la înce­put descurajante, de vreme ce glu-tenul este prezent în tot felul de produse printre care prăjituri, biscuiţi, pâine, paste şi numeroase budinci, sosuri şi supe.
Cu toate acestea, există o gamă variată de produse fără gluten prin­tre care făină, pâine, biscuiţi şi paste produse şi comercializate de diferite firme sau instituţii de profil.
Nu există nicio îndoială asupra faptului că mulţi dintre pacienţi, în special adolescenţii, se simt altfel decât celelalte persoane din cauza acestei boli şi pot să se simtă îngrădiţi când ies la masă în oraş.

Este important ca persoanele diagnosticate cu celiachie să primească recomandări alimentare competente. Ei vor fi sfătuiţi asupra alimentelor fără gluten disponibile pe piaţă.

Cu toate acestea, dacă aceste persoane dau dovadă de hotărâre şi beneficiază de înţelegerea şi sprijinul celor din jur, regimul fără gluten devine cu timpul mult mai uşor de respectat, pentru majori­tatea pacienţilor.
Fructele, carnea proaspătă, produsele lactate şi legumele nu conţin gluten, în timp ce tăiţeii de orez şi pastele de mălai reprezintă alternativele acceptabile din cate­goria carbohidraţilor.

Pacienţii cu boală celiacă trebuie să respecte o alimentaţie strictă fără gluten, pe parcursul întregii vieţi. Dacă nu, este posibil să reapară unele simptome, cum ar fi scăderea în greutate şi atrofia musculară.

Managementul pe termen lung

Este obligatoriu ca imediat ce diagnos­ticul a fost stabilit, glutenulsă fie exclus din alimentaţie, în scopul evitării apa­riţiei de leziuni suplimentare la nivelul intestinal şi a prevenirii complicaţiilor.
Efectul dăunător al glutenului asu­pra intestinului subţire se extinde de-a lungul întregii vieţi şi de aceea, regi­mul alimentar trebuie conceput de asemenea, astfelîncât să poată fi res­pectat întreaga viaţă. Multe persoane, mai ales cele care suferă de această boală încă din copilărie, se simt atât de bine odată ce şi-au schimbat modul de hrană, încât cred că s-au vindecat.
Dacă glutenul este însă reintrodus în alimentaţie, simptomele vor reveni, în mod ocazional, dacă există dubii de diagnostic sau dacă nuseînregistrează decât o ameliorare minimă a simpto­matologiei în condiţiile unei diete fără gluten, se poate reintroduce glutenul în alimentaţie, până când se vor efec­tua alte biopsii, prin care să se stabi­lească diagnosticul cu certitudine.

Alimentele fără gluten sunt disponibile pe piaţă, în diverse variante, în funcţie de producători. Acest lucru face ca pacientului să îi fie mult mai uşor să facă faţă restricţiilor alimentare impuse de această boală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tratarea celiachiei

Un comentariu

  1. daaa,unde sunt acele produse fara gluten in afara de Bucuresti?eu sunt din jud.HD si abea gasesc o punga de paste care sunt foarte scumpe si painea exagerat de scumpa care trebuie sa merg pana in Deva sa o cumpar!sa se faca ceva si pt.boala asta

Lasă un răspuns