Suprafaţa viscerală a ficatului0 Comments

Publicat in:


>Faţa inferioară a ficatului este cunoscută sub denumirea de suprafaţă viscerală, fiind situată deasupra organelor sau viscerelor abdominale. La acest nivel se pot observa amprentele organelor şi vaselor adiacente, precum şi vezica biliară.
Ficatul este situat deasupra mul­tor alte organe abdominale. Deoa­rece ţesutul hepatic este moale şi compresibil, aceste structuri de vecinătate pot lăsa urme (impre-siuni) pe suprafaţa sa. Cele mai mari şi mai evidente impresiuni se observă pe suprafaţa lobilor drept şi stâng.

HILUL HEPATIC

Hilul hepatic (denumit şi porta hepatis) reprezintă o regiune simi­lară hilului pulmonar, prin care intră şi ies în ficat vasele hepatice principale, învelite într-un strat de ţesut conjunctiv, care în acest caz aparţine peritoneului.
Structurile care trec prin hilul hepatic sunt vena portă, artera hepatică, duetele biliare, nervii şi vasele limfatice.

APORTUL SANGUIN

Ficatul prezintă o situaţie inedită, fiind irigat cu sânge provenit din două surse:
■ Artera hepatică
Asigură 30 la sută din apor­tul de sânge al ficatului, la naş­tere din artera hepatică comună şi
Suprafaţa viscerală a ficatului este amprentată de alte organe abdominale. Reprezintă de asemenea sediul hilului hepatic, prin care intră şi ies în ficat vasele hepatice principale.
transportă sânge proaspăt oxige­nat. La intrarea în ficat se împarte în ramurile dreaptă şi stângă. Ramura dreaptă vascularizează Lobul drept, iar ramura stângă irigă lobul caudat, lobul pătrat şi lobul hepatic stâng.
■ Vena portă
Asigură 70 la sută din aportul de sânge al ficatului. Această venă de mare calibru drenează sângele de la nivelul tractului digestiv, de la stomac până la rect. Sângele por­tal este bogat în substanţe nutritive care au fost absorbite după digestia de la nivelul intestinului. Ca şi artera hepatică, se împarte în două ramuri, dreaptă şi stângă, cu distribuţie similară. Sângele venos provenit din ficat se întoarce la inimă prin vena hepatică.
Bila este un lichid verzui care facili­tează digestia grăsimilor în interio­rul intestinului subţire. Este secre­tată de celulele hepatice.

TRASEUL SECREŢIEI BILIARE

Bila trece în micile duete biliare care fuzionează pentru a forma due­tele hepatice drept şi stâng. Acestea părăsesc ficatul prin hil şi apoi se unesc pentru a forma duetul hepa­tic comun.

DUCTUL BILIAR COMUN

Duetul hepatic comun se uneşte apoi cu canalul cistic pentru a forma due­tul biliar comun. Acesta are tra­seu descendent spre duoden unde, împreună cu canalul care transportă secreţiile provenite de la nivelul pancreasului, se deschide la nive­lul papiLei duodenale mari (ampula lui Vater).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Suprafaţa viscerală a ficatului

Lasă un răspuns