Sterilizarea la femeie0 Comments

Publicat in:


Sterilizarea reprezintă o metodă eficientă şi de încredere pentru contracepţie, în cazul cuplurilor care nu mai vor să aibă copii. O intervenţie chirurgicală minoră dă asigurarea că spermatozoizii nu se mai întâlnesc cu ovulele.

Sterilizarea este realizată prin legarea trompelor uterine (prin care ovulul ajunge din ovare în uter), în cazul femeilor, sau prin blocarea vaselor deferente (care transportă spermatozoizii de la testicule la uretră),în cazul bărba­ţilor. Deşi ovulele şi spermatozoizii continuă să se producă, ei sunt reabsorbiţi de organism.

EFICIENTĂ

Sterilizarea în cazul bărbaţilor este foarte eficientă, cu un eşec de 1 la 2000 de cazuri. Această cifră o face mai eficientă decât sterilizarea femeilor, la care rata de eşec este de 1 la 200, pe parcursulvieţii. Deşi este o posibilitate rară ca steriliza­rea să eşueze, ea există, şi se poate ca persoana sterilizată să devină iarăşi fertilă, dacă tuburile se reconectează de la sine.

Cel mai important motiv pentru care este solicitată sterilizarea este contracepţia. Multe familii optează pentru această metodă, după ce au numărul de copii dorit.

Sterilizarea la femei

Sterilizarea la femei implică o mică intervenţie chirurgicală în cadrul căreia trompele uterine sunt blo­cate, folosind una din următoarele metode:

■ Aplicarea de inele sau agrafe pe trompe;
■ Legarea trompelor (legatură);
■ îndepărtarea unei mici porţiuni din trompe (excizie)
■ Sigilarea trompelor prin cauterizare.

Două metode sunt mai frecvent folosite pentru efectuarea operaţiei, ambele sub anestezie generală. I Sterilizarea laparoscopică
Această metodă este cel mai frecvent utilizată, deoarece este rapidă şi mai puţin invazivă. Chi­rurgul face două incizii mici, una sub ombilic şi cealaltă deasupra liniei de bikini. Se inserează apoi un laparoscop în cavitatea abdo­minală şi se blochează trom­pele uterine cu agrafe sau inele. Femeie poate pleca acasă, de obicei, după şase până la opt ore de la intervenţie.

Mini-laparotomia

Această operaţie poate nece­sita câteva zile de internare în spi­tal. Se face o mică incizie în pere­tele abdominal, chiar sub linia de bikini, pentru a ajunge la trom­pele uterine. Femeile care au mai avut intervenţii pe abdomen sau cele obeze ar putea alege această metodă.

POSTOPERATORIU

Metodele contraceptive trebuie folosite chiar până în momentul operaţiei şi până la primul ciclu de după sterilizare.

Avantajele sterilizării
■ Este permanentă;
■ Nu interfera cu activitate sexuală;
■ Are eficienţă rapid;
■ Nu presupune riscuri pe termen lung, pentru sănătate.

Pacientele au o perioadă de recuperare rapidă după sterilizare. Nu există nicio dovadă că femeia va observa vreo schimbare legată de viaţa ei sexuală sau de ciclul menstrual.

Dezavantaje

■ Implică o mică intervenţie chi­rurgicală şi anestezie generală;
■ Apar unele sângerări, uşoare dureri şi disconfort, timp de câteva zile;
■ Risc mai mare de sarcină ecto-pică, localizată în trompa uterină, dacă intervenţia este un eşec;
■ Perioada de aşteptare pentru operaţie, în unele cazuri.

Pensarea trompelor uterine cu agrafe sau inele este una dintre metodele de sterilizare a femeii. Intervenţia chirurgicală este sigură şi complicaţiile apar rar.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sterilizarea la femeie

Lasă un răspuns